menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

MESLEKİ EROZYON DAHA ÇOK YOKSULLAŞMA DEMEKTİR

10 0
09.01.2025

Sağlık Bakanlığı’nın 30.10. 2024 tarih ve 32707 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe konan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ne, TTB başta olmak üzere sağlık iş kolundaki sendikalar, dernekler, meslek odaları, bu bir “Eziyet yönetmeliğidir” dediler. Ve haklı olarak karşı çıktılar (Karşı çıkma ve alternatif taleplerle ilgili açıklamalarda mevcuttur. Burada tekrar etmeyeceğiz.)
1.Basamak sağlık hizmetlerinde 3-5 Kasım ve 2-6 Aralık 2024 tarihlerinde, aile hekimi, hemşire, ATT, tıbbi sekreter ve hizmet veren diğer sağlık emekçileri başarılı bir şekilde işi durdurdular.

Geçen hafta grevin kısa tarihi ve yasal dayanaklarını hatırlatmıştık. 6 Ocak’ta başlayacak grevle ilgili uyarılarda bulunmuştuk.
Kısaca hatırlatırsak, adı geçen bu grevler, yasal olarak bir sendikal hak temelinde gerçekleşti. 4688 sayılı kanunda ki adı ile ‘kamu görevlileri sendikalarının’ gerçekleştirdiği grevlerin bir sendikal hak olduğuna dair Anayasa Mahkemesi kararları var. (Bu satırların yazarı dahil, geçmişte grevden dolayı ceza alan birçok sendika üyesi aile hekimi için Anayasa Mahkemesi, sendika üyeler lehine ‘grev adı ile yapılan iş bırakma bir sendikal haktır’ şeklinde karar vererek, hem cezaları iptal etti ve hem de devleti manevi tazminata mahkum etti.)
Yine memur sendikaları grevlerinin ‘fiili meşru sendikal hak alma’ mücadelesinin bir kazanımı olduğunu da, bu eksende TTB g(ö)revlerini de tarihsel gerekçeleriyle hatırlatmıştık.

3- 5 Kasım ve 2-6 Aralık grevleri bu gerçeklik altında başarılı geçti. Hükümet her 2 grevde kayda değer bir baskı gerçekleştirmedi. Ancak greve neden olan yönetmeliği geri çekmedi. Sadece devletin 1000 ASM binasını yapacağını açıkladı. (Bu talep grev talepleri arasında yer alıyordu.)

Bununla birlikte hükümet grevlerle ilgili Danıştay’ın aldığı başka bir karar doğrultusunda grev karşıtı önemli bir adım attı.
Danıştay daha önce verdiği bir kararla ‘işe gitmemeyi’ grev olarak görmemişti. Bu yönetmelik doğrultusunda grevden hiç bahsetmeyerek çalışma esasına göre ödeme yapılır diye, çalışılmayan grev günleri için maaşlarda kesintiye gitti.

Geçen haftaki yazıda da hatırlatmıştık. Tarihsel olarak bugüne kadar işçi sınıfı grevi işyerinde gerçekleştirir. Ortalama yüzlerce işçinin çalıştığı fabrikalarda işçiler iş yerinde kontak kapatarak işi durdurur. Sağlık iş kolunda........

© Güneydoğu Ekspres