Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün Tarihi Gelişimi…
Diğer önemli bazı günlerde olduğu gibi, Amerika’nın New York kentinde 8 Mart 1857 Yılında tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadın işçinin, düşük ücret, uzun çalışma saatleri ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için greve başladılar. İşçilerin fabrika önünde kurdukları barikatlarda çıkan yangında kaçamayan çoğu kadın 129 yanarak can vermesi üzerine süreç içinde böyle bir gün kutlanmaya başlandı.
Bu olaylardan tam 52 yıl sonra 1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag şehrinde düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal’e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker, Rosa Luxemburg ve arkadaşları bundan böyle her yıl bir “Kadınlar Günü” düzenlenmesi önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. İlk uluslararası etkinlikler ise 1911’de, Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de düzenlendi.
Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1917’de Rus emekçi kadınlar “Ekmek ve barış istiyoruz” sloganlarıyla sokaklara çıkmıştı. Eylemlerinin dördüncü gününde Rus Çarı tahttan indirildi. Kurulan geçici hükümet ise kadınlara seçme hakkı tanıdı.
1975 Yılında ‘’Uluslararası Kadınlar Yılı’’ olarak kutlandı. Etkinlik ve tanıtımlar yapıldı. 2 yıl sonra yani 1977 Yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart’ı “Kadın Hakları, Uluslararası........
© Gerçek Gündem
