menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Dolaylı Vergiler Enflasyonu 2025'te de Şişirecek!

8 1
04.02.2025

Bundan önceki yazımda yüksek dolaylı vergilerin yani; ÖTV, KDV ve gümrük vergilerinin enflasyonu nasıl azdırdığını yazmıştım. 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi ile öngörülen ve yeni yasal düzenlemelerle getirilecek vergilerle, bu yılın enflasyonunun daha da azacağı, öngörülen bütçe açığından anlaşılmaktadır.

2025 yılında vergiler önceki yıla göre yüzde 50,37 artırılarak uygulanacak. Hedeflenen vergilerin fazlasıyla gerçeğe yakın gerçekleşecek çünkü enflasyonla vergi artışları birbirlerine paralel gerçekleşiyor.

Üretim ve satış vergilerinin çarşı pazar fiyatlarını etkilediğini bu nedenle de enflasyonu artırdıklarını geçmiş yıllardan gördük.

Satış ve üretim vergilerinin ortalama artış oranları da bu bütçede yüzde 80’in üzerinde. Bir önceki yıl vergi gelirlerinin artış oranı öngörülen enflasyon oranının çok üzerinde!

2025 yılı toplam vergi gelirleri 11 trilyon 138 milyar 75 milyon olarak bütçede öngörülmüştür. Vergi türleri itibari ile dolaylı ve dolaysız vergiler ayrı ayrı incelenmesinden; dolaysız vergilerin yani Gelir, Kurumlar ve Değerli Konut Vergilerinin bütçe içindeki payı yüzde 33, dolaylı vergilerin ise yüzde 67’dir.

Beyana dayanan vergilerden; gelir vergisinin bütçe içindeki payı sadece yüzde 1,19. Yani yüzde 1’den biraz fazla.

Gelir vergisinin yüzde 19,12’sinin yüzde 17,78’i işçi, memur ve üretici köylüden kesinti yolu ile kaynaktan kesilen vergidir.

Yerli ve yabancı sermaye şirketleri, dernekler, vakıflar, kamu kurumlarının tamamının ödeyeceği kurumlar vergisi de bütçe gelirlerinin sadece yüzde 14,69’u oranında tahmin edilmiştir.

Gelir vergisi için bir önceki yıla göre totalde yüzde 79,14 artış öngörülürken beyannameli Gelir Vergisi mükellefleri için yüzde 53,54 oranında artış öngörülmüş.

Kurumlar Vergisi........

© Gerçek Gündem