2024 Kira Gelirlerinin Gelir Vergisi Beyanı
Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmıştır. Gelir, ister nakden ister ayin yani mal olarak ödensin elde edilmiş sayılır. Bedelin nakden tahsil edilmesi, kiranın Türk parası, yabancı para çek veya senetle tahsil edildiği anlamına gelir. Döviz cinsinden kiraya verme işlemlerinde tahsilatın yapıldığı tarihteki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak kira gelirinde gayri safi hasılat belirlenir.
Tahsil esası geçerli olduğu için kira geliri hangi yıl içinde tahsil edilmişse o yılın geliri sayılacaktır. Örneğin; 2023 yılı kira geliri 2024 yılında tahsil edilmişse, 2024 yılı geliri olarak beyan edilecektir. Ancak, gelecek yıllara ait olup, peşin olarak tahsil edilen kira bedelleri ödemenin yapıldığı yılın değil; ilgili olduğu yılın geliri sayılarak vergilendirilecektir. Örneğin; 2023, 2024 2025 yılları kira gelirleri peşin olarak 2023 yılında tahsil edilse dahi her yıla ait kira bedeli ilgili yılın geliri olarak vergilendirilecektir.
İş yeri ve konut kiralamalarında tahsilat ve ödemeler banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle belgelendirmesi ile ilgili yayınlanan 328 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğine göre;
Diğer taraftan; 17/10/2024 tarihli ve 32695 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 328 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin yayımı tarihi itibarıyla;
Kira tahsilat ve ödemelerinde teşvik zorunluluğuna uymayanların her birine, her bir işlem için Vergi Usul Kanununun mükerrer 355’nci maddesinin, o yıl için belirlenen miktarından az olmamak üzere işleme konu tutarın yüzde 10’u (2/8/2024 tarihi öncesinde ise eskiden beri olduğu gibi yüzde 5’i) oranında özel usulsüzlük cezası kesilir. Ancak, bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamının, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355'inci maddesinde yer alan, ilgili yıl için belirlenen tutarı geçemeyeceği açıklanmıştır.
Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, bina veya arazinin emlak vergisi değerinin yüzde 5’idir. Teşvik zorunluluğuna aykırı bir şekilde ödeme yapanların; durumu, ödemeyi takip eden beş iş günü içerisinde kendiliğinden idareye bildirmesi halinde, ödemede bulunan adına özel usulsüzlük cezası kesilmez.
Defter Tutmaya Mecbur Olan Mükelleflerin Gayrimenkul Sermaye İratlarına Ait Kayıtlar 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre; defter tutmaya mecbur olan gerçek kişi mükelleflerin, gelir vergisine tabi gayrimenkul sermayelerle bunlardan elde edilen iratları ve bunlara ilişkin giderleri, diğer kazançlarını tespit için tuttuğu hesaplarla karıştırılmadan ve onlarla birleştirilmeden, defter-i kebir veya işletme hesabının veya serbest meslek erbabı kazanç defterinin ayrı bir sayfasına ya da ayrı bir deftere veyahut bir cetvele ayrı ayrı kaydetmesi gerekmektedir.
Gelir Vergisi beyannamesi ile beyan edilecek kira geliri safi gelirinin yani matrahının tespitinde iki usul vardır. Biri gerçek gider yöntemi, diğeri ise götürü gider yöntemi. Gerçek veya götürü gider yöntemlerinin seçimi, beyan edilen taşınmazların tümü için yapılır. Yani bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler.
Gerçek Gider Yönteminin seçilmesi durumunda, safi........
© Gerçek Gündem
