Yavaş Yaşlanmak Mümkün mü?
Günlük hayatta kaçınmadan oldukça fazla tüketilen fast food, işlenmiş et ve şekerli içeceklerin sadece kilo alımına sebep olmadığı, aynı zamanda biyolojik yaşlanmayı da hızlandırdığı ortaya çıktı. Özellikle 20'li yaşlarda başlayan bu sürecin, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği bilimsel olarak kanıtlandı.
Takvim yaşı, doğumdan itibaren geçen yılları ifade ederken biyolojik yaş, vücudun içsel yaşlanma seviyesini gösterir. Yani iki kişi aynı yaşta olsa bile, biri diğerinden biyolojik olarak daha yaşlı olabilir.
Biyolojik yaş, vücudun genel sağlık durumu ve yaşlanma hızıyla ilgili ipuçları sunar. Bu yaşlanma hızını belirleyen önemli faktörlerden biri de beslenme şekli.
Epigenetik saatler, bilim insanlarının biyolojik yaşı ölçmek için kullandıkları yöntemlerden biri. Bu saatler, DNA metilasyonu adı verilen bir süreçle çalışır. DNA metilasyonu, genlerin ne zaman ve ne kadar aktif olacağını belirleyen bir biyokimyasal mekanizmadır.
Bu süreç, çevresel faktörlerden etkilenir ve beslenme şekli, stres, uyku düzeni gibi faktörler DNA metilasyonunu değiştirebilir. Yani, sağlıksız bir yaşam tarzı genlerin işleyişini olumsuz yönde etkileyerek biyolojik yaşlanmayı hızlandırabilir.
Bilimsel çalışmalar, aşağıdaki beslenme........
© Gerçek Gündem
