menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hatay’da 2 yılın bilançosu: Artan bebek ölümleri ve konteynır kentlerde yaşam mücadelesi

10 0
05.02.2025

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden 2 yıl geçti. Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan depremlerden 11 kent etkilendi. 50 bin insanın can verdiği depremde ağır hasar alan kentlerden biri de Hatay oldu.

Depremin ardından milyonlarca liralık yardım toplandı. Hatay kent merkezi neredeyse depremin etkisiyle haritadan silindi. Depremden en çok etkilenen il olan Hatay şu an bir şantiye kent halinde.

Hala kaldırılmayan molozlar bir yana asbest tehlikesi de sürüyor.

Deprem sonrası kentte sürdürülen dayanışma faaliyetlerine katılan, bu dayanışma faaliyetleri çerçevesinde Yaşam Merkezleri ve Yaşam Meclisleri kuran Halkevleri üyelerinin iki yıllık gözlem, deneyim ve araştırmaları ile kentteki emek, meslek ve kitle örgütü üye ve yöneticilerinin, kent, doğa ve yaşam savunucularının bilgi ve birikimlerinin bir araya getirilmesi ile detaylı bir rapor oluşturuldu.

Raporda, kentte kaç binanın yıkıldığı, kaç kişinin hala konteynır kentlerde konakladığı ve iktidarın kente ilişkin verdiği sözlerin ne kadarının tutulup tutulmadığı çarpıcı rakamlarda ortaya konuldu.

Rapora göre; 6 Şubat depremleri Antakya, Defne, İskenderun, Kırıkhan, Hassa, Samandağ ve Arsuz’u yoğun biçimde olmak üzere, ilin tamamını, 15 ilçede yaşayan 1 milyon 686 bin 43 kişiyi etkilediği belirtiliyor.

84 bin bina yıkıldı, yarım milyon insan kenti terk etti

Raporda Hatay genelinde 311 bin 586 bağımsız bölüm barındıran, 84 bin119 bininin yıkıldığı belirtiliyor. Yıkım alanı 34,6 milyon metrekare, yıkım hacmi ise 17,8 milyon metreküpe denk geliyor.

Deprem sonrası müdahalede gecikmelere rağmen Hatay’dan 563.751 yurttaşın tahliye edildiği belirtilirken bunların 434.216’sının geri döndüğü ifade ediliyor. Buna 2 yıl geçmesine rağmen 129 bin yurttaş ise hala kent dışında yaşamlarını sürdürüyor.

84 bin kişinin hak sahipliği başvurusu reddedildi

Deprem sonrası yenilenen binalarda oturmak için devletin resmi organlarına başvuruda bulunan 260 bin 854 kişinin hak sahipliği başvurusu işleme alındı. Bu başvuruların ise 176 bini kabul edilirken

260.854 kişi hak sahipliği başvurusunda bulunmuş, bu başvuruların 176.216’sı kabul edilmiş, 84 binden fazla insanın hak sahipliği başvurusu reddedildi.

Rapora göre; buradaki en büyük sorun ise hak sahipliği için belgelenebilir mülk sahibi olma zorunluluğu, depremden etkilenen halkın mağduriyetini gidermek ve barınma hakkını güvence altına almak açısından bir tezat oluşturduğu gibi, parçalı mülkiyet yapısı ve resmî kayıtların fiili durumu........

© Gazete Pencere