menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hitler’in kadınları: Geli Raubal & Eva Braun

9 1
previous day

Bugün Hitler’in doğduğu gün. Dünyamız benzer bıyıklılar ve sarmanlarla rehin alınmışken ben de führer’in kişisel hayatını araştırıp hayatındaki kadınları yazmaya karar verdim. Hitler’e yakından bakınca, bir nevi narsisistik kişilik bozukluğu testi yapıyor, günümüzdeki liderlerle ne kadar benzeştiklerini de görebiliyoruz.

Siyasi olarak hiç ses çıkarmamış. İnsanlar fırınlara atılıp dünyayı fethetmeye hazırlanan bir sevgiliyle birlikte olurken olup bitenden ne kadar bihaber olabilirsiniz?

Hitler gibi narsistlerin çocukluklarına baktığınızda, genellikle sevgisizlikle büyümüş, ebeveynleri tarafından ezilmiş, empati kurma yetisinden yoksun, her şeyi en iyi kendilerinin bildiğini sanan, kompleksli zavallılarla karşılaşıyoruz. Aslında çok korkaklar o yüzden böyle böğürürcesine kükrüyorlar.

Freud bile bunları muayene etmeyi reddediyor zira narsistlerin ortak özelliği, kendilerinde kusur bulmadıkları gibi bir illetlerini kabul etmemeleri. Yani tedavi edilemiyorlar.

Özel hayatlarında da iş sahalarında da her şeyi kontrol etmek isteyen, kıskanç, sahiplenici kişiler.

BİRAHANELERDE BAŞLAYAN HİTABET ÜSTATLIĞI

Ve evet, genellikle çok karizmatik ve iyi konuşmacılar- kendilerini iyi satıyorlar.

Kulağa çok tanıdık geliyor değil mi? Narsisizmin 70’lerden beri en büyük pandemi olduğunu söyleyenler var çünkü bu hastalık ergen kalan toplumlarda kontrol edilmeyip sosyal medya gibi araçlarla önü açılınca yükselişi önlenemez oluyor.

Şuna eminim, Çin malı gibi hepimiz hayatımızda bir narsistle çarpıştık.

Hitler’in özel hayatını okuyunca, bir nevi narsisistik kişilik bozukluğu testinin sağlamasını yapıyor, dünyamızdaki diğer egomanyak liderlerle paralelliklerini gözlemliyoruz.

Hitler, Münih’teki birahanelerde başlayan hitabet üstatlığı sayesinde tanınmaya başlayınca, “kadınların rüyalarını süsleyen tek adam” imajı inşa etmek için kişisel hayatını gizli tutmaya çalıştı. O yüzden de daha sonraları onun gençliğini araştırmaya çalışan tarihçiler ve gazeteciler çıkmazlara girip muhaliflerinin dedikodu mahiyetindeki yazılarına başvurmak ve spekülatif edebiyat yapmak durumunda kaldılar.

‘HAYATIMIN AŞKI…’

Hitler’in hem kendisi, hem de yakın çevresindeki Nazi propagandistleri onu gizlemeyi, onunla ilgili belgeleri imha etmeyi görev bildiler. Buna rağmen en az iki kadını tarihe kaldı. Ama bunlardan birincisi olan, ‘Hayatımın aşkı’ dediği iddia edilen Geli Raubal ile ilgili çok fazla boşluk dolayısıyla pek çok teori var.

Geli Raubal, Adolf Hitler’in üvey kız kardeşi Angela Hitler’in öz kızıydı. Yani yeğeniydi.

Angela Hitler 1925 yılında Hitler’in Münih’teki evine çeki düzen verip ortalığı toparlamak için Hitler’in yanına taşındıktan kısa bir süre sonra kızı Geli’yi de yanına alıyor. Geli hiçbir zaman bitiremediği üniversiteye burada başlıyor. Bundan sonrası Hitchcock kıvamında bir takıntı hikâyesine dönüşüyor. 1920’lerin sonunda 40’ına merdiven dayamış Hitler, Geli’nin........

© Gazete Pencere