Tchaikovsky: Acıların Bestecisi
Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893). Romantik dönemin en önemli Rus bestecisi. 7 Mayıs 1840'ta Rusya'nın Votkinsk kasabasında beş erkek ve bir kız kardeşin olduğu bir ailede doğdu. Çoğu büyük besteci gibi müzikle erken yaşta tanıştı. Dört yaşında piyano dersleri almaya başladı ve olağanüstü bir yetenek sergiledi.
Annesi onun piyano öğrenmesine yardımcı oldu ama ailesi müziği ciddi bir kariyer olarak görmediği için hukuk eğitimi almaya zorladı. Hukuk okumak üzere St. Petersburg’a gönderildi. 1859'da hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra kısa bir süre memur olarak çalıştı. Sonunda müzik tutkusunu takip ederek 1862'de St. Petersburg Konservatuarı’na kaydoldu. Burada Anton Rubinstein'ın öğrencisi olarak bestecilik eğitimi aldı.
Şöyle diyor değerli yazar ve müzik eleştirmeni Evin İlyasoğlu: “Tarihte Çaykovski kadar dinleyicisiyle barışık çok az besteci vardır. Her şeyden önce güzel melodileri, zengin ve renkli orkestrasıyla, doğrudan insanın kalbine seslenen doğal coşkusuyla, yapısal kaygılarla dinleyicinin kulağını zorlamadan, gönlünden geldiği gibi seslenmesiyle, ruhsal yapısındaki iniş çıkışları, mutlu mutsuz anlarını müziğine yansıtmasıyla, neredeyse dinleyicisiyle dertlerini paylaşır gibidir. Yaşamındaki her mutlu olayı büyük bir bunalım izlemiştir. Her bunalımın ardından da yeni bir başyapıt besteleyerek çıldırmamak için müziğine sığınmıştır”.
1866’da Moskova’ya taşındı ve Moskova Konservatuvarı’nda armoni profesörlüğü yaptı. Bu dönemde birçok önemli eser besteledi. İlk büyük başarısı, Kuğu Gölü balesi (1875) ve 4. Senfoni (1878) oldu.
Hayatı boyunca duygusal ve psikolojik zorluklarla mücadele etti Tchaikovsky. Eşcinselliğini gizlemek zorunda kalması, toplum baskısı ve kişisel trajediler, eserlerine yoğun bir melankoli ve dramatik ifade olarak yansıdı. Maddi olarak ise 1877'de tanıştığı zengin bir dul olan Nadezhda von Meck'in desteğiyle daha bağımsız bir yaşam sürdü. Ancak von Meck ile ilişkisi yalnızca mektuplar üzerinden ilerledi. Yüz yüze hiç görüşmediler. Dördüncü Senfonisini ona adadı, “En iyi arkadaşıma” diyerek.
Nadezhda’nın parası, Tchaikovsky’nin maddi sıkıntılarını........
© Gazete Pencere
