menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Richard Wagner: Operanın Devrimcisi

9 0
23.03.2025

“Hiçbir besteci, sanatı üzerinde Wagner kadar derin bir etki bırakmamıştır. Girişimci, filozof, şair, orkestra şefi, tarihin en önemli bestecilerinden ve 19. yüzyılın en dikkat çekici şahsiyetlerinden biri olan Wagner, bir deha olduğunun farkındaydı. Ama kötü huylu, benmerkezci ve acımasız bir insandı”.

Richard Wagner, 22 Mayıs 1813’te Leipzig’de doğdu. Daha bebekken babasını tifüsten kaybetti. Annesi Johanna kısa süre sonra oyuncu ve oyun yazarı Ludwig Geyer ile evlendi. Bu durum Wagner’in sanat ve tiyatroya erken yaşta ilgi duymasını sağladı.

Başlangıçta Wagner’i büyüleyen şey müzik değil, edebiyattı. Müziğe olan gizli tutkusu, Weber’in “Der Freischütz” operasını dinleyince uyandı. Ardından Leipzig’de Beethoven’in “Fidelio” operasını ilk kez duyduğunda müzik onun için bir saplantıya dönüştü. Beethoven’in senfonilerini düzenlemeye başladı, nota okumaya daldı ve ilk eserleri olan iki orkestra uvertürünü besteledi. Bu uvertürler, 1829’da Leipzig’de sahnelendi. Richard o zamana kadar hiçbir resmi müzik eğitimi de almamıştı.

Beethoven’in eserlerinden büyük ölçüde etkilenen Wagner, kendi bestecilik yolunu bulmaya çalışırken Fransız ve İtalyan operalarından da esinlendi. 1833’te ilk operası “Die Feen” (Periler)’i besteledi. Ancak bu eser Wagner hayattayken hiç sahnelenmedi.

Wagner’in gelecekteki karakteristik özellikleri kendini göstermeye başlamıştı. Leipzig’deki Thomasschule okulundan atılan bir isyankârdı. Leipzig Üniversitesi’nde hukuk okumaya başlasa da düellolar, içki, kumar ve kadınlar, derslerden daha çok ilgisini çekiyordu.

Müzikal Felâket ve Yoksulluk

22 yaşında Wagner, Magdeburg’daki küçük bir opera binasında orkestra şefliği yapmaya başladı. Bunu kabul etmesinin görünür nedeni tiyatronun iflasın eşiğinde olmasıydı. Asıl sebep ise güzel genç aktris Minna Planer’e duyduğu tutkuydu.

Wagner, borç yükü altında ezilirken Minna ile Königsberg’e (bugünkü Kaliningrad) kaçtı. Kasım 1836’da evlendiler. Daha sonra Riga’daki bir opera şefliği görevine geçtiler ancak bu dönemde de mutsuzdular. Sonunda Wagner işten çıkarıldı, borçları nedeniyle pasaportuna el konuldu ve kaçak yollarla Rusya’dan kaçmak zorunda kaldı. 1839’da Minna ile Paris’e ulaştılar ve 1842’ye kadar iki kez borç yüzünden hapse atıldığı bir........

© Gazete Pencere