Otoriter rejimler
Juan J. Linz, “Totalitarian and Authoritarian Regimes” adlı kitabında otoriter ve totaliter rejimleri karşılaştırmalı bir şekilde inceler, bu rejimlerin temel özelliklerini sistematik bir şekilde açıklar.
Fareed Zakaria, “The Future of Freedom: Illiberal Democracy at Home and Abroad” adlı kitabında demokratik rejimlerin nasıl otoriterleşebileceğini anlatır ve "liberal olmayan demokrasiler" kavramı üzerinde durur.
Steven Levitsky ve Daniel Ziblatt ise, “How Democracies Die” adlı kitaplarında, demokratik kurumların nasıl aşındığını ve otoriter yönetimlerin nasıl yerleştiğini anlatırlar.
Otoriter rejimlerin nasıl ortaya çıktığını ve ortak özelliklerini inceleyen daha yüzlerce eser var kitapçı raflarında. Bu çalışmalarda otoriter iktidarların ortak özellikleri genellikle şu başlıklarda toplanıyor:
1. Güç Yoğunlaşması ve Tek Adam Yönetimi: İktidar, genellikle bir liderin veya dar bir elit grubun elinde yoğunlaşır. Karar alma süreçleri merkeziyetçidir ve geniş katılımlı değildir.
2. Siyasi Özgürlüklerin Kısıtlanması: Muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları ve bağımsız medya üzerindeki baskılar artar, eleştiriler bastırılır, ifade özgürlüğü sınırlandırılır.
3. Medya Kontrolü ve Propaganda: Devlet, medyayı sıkı bir şekilde kontrol eder veya........
© Gazete Pencere
