menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Klasik Batı Müziğinin Temel Taşı: Johann Sebastian Bach

15 0
12.01.2025

Johann Sebastian Bach (1685-1750), barok dönemin zirvesi. Müzik dünyasındaki etkisi, Leonardo da Vinci’nin sanat, Shakespeare’in edebiyat üzerindeki etkisiyle karşılaştırılabilir. Müzikte kontrpuan ustalığı, armonik yaratıcılığı ve sanatsal derinliği Bach’ı müzik tarihinin en önemli bestecilerinden biri yapmıştır.

Bugün “Büyük Bach”, “Baba Bach”, “Yüce Bach” diye andığımız Johann Sebastian Bach kendi döneminde besteciden çok virtüoz bir orgcu olarak tanınıyordu. Onun dini müzikleri, org, koro ve enstrümantal eserleri büyük bir coşku ve özgürlüğü yansıtırken aynı zamanda olağanüstü bir titizliği de barındırıyordu. Bach’ın kontrpuan kullanımı sadece yenilikçi değil, dâhiyaneydi. Kompozisyon tarzının içerdiği dini ve nümerolojik sembollerle oluşturduğu karmaşıklık, adeta özel kodlarla dolu derin bir bulmaca gibi mükemmel bir uyum içindedir ve günümüz müzisyenlerini büyülemeye devam etmektedir. Birçok müzik tarihçisinin Mozart’ı müziğin şairi, Beethoven’i müziğin filozofu olarak nitelerken Bach’ı müziğin matematikçisi olarak tanımlamaları bu kompozisyon tarzı nedeniyledir.

Kontrpuan, müzikte birbirinden bağımsız birden fazla ezginin birbirlerine örülmesi, yani aynı anda çalınması veya söylenmesi tekniğidir. Diğer bir deyişle, temel melodiye birden fazla ek melodi ekleyerek zengin bir müzik yaratma biçimi kontrpuan. Özellikle Barok döneminde, Johann Sebastian Bach gibi bestecilerin eserlerinde sıkça kullanılan bir kompozisyon yöntemi. Müziğe derinlik, zenginlik ve çok seslilik katan bir teknik.

J. S. Bach, kendinden sonraki çağlara da öncülük yapmış, o çağların da müziğine yol göstermiştir. Kendinden hemen sonra gelen bestecilerden Mozart ve Beethoven ona büyük saygı duymuş, onun yapıtlarıyla büyümüş olsalar da Bach’ın müziğinin gerçek değeri 19. yüzyılda ortaya çıkar.

Bach’ın ölümünden sonra eserleri uzun yıllar unutulmuştu. 1829'da Aziz Matthaeus Passion’unun Mendelssohn tarafından bulunması ve onun yönetiminde Berlin'de seslendirilmesiyle Bach’ın dehası yeniden fark edilir ve diğer........

© Gazete Pencere