menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yılbaşı

5 0
09.01.2025

Her toplumsal olay gibi, yılbaşı kutlamalarının da bir tarihi vardır. Türkiye’deki yılbaşı kutlamalarının tarihi modernleşme, daha doğrusu Batılılaşma, hareketiyle iç içe geçmiştir.

Cumhuriyet öncesi dönemde, Osmanlı Devleti’ndeki ilk yılbaşı kutlamasının 1829 yılında gerçekleştirildiği görülüyor. Bu kutlamaya İngiliz Elçiliği ev sahipliği yapmıştır ve davetliler de yabancı elçilik mensuplarından ve Hıristiyan vatandaşlardan oluşmuştur. Osmanlı devlet adamları da İngilizlerin düzenlediği bu baloya katılmıştır.

Yılbaşı, Osmanlı döneminde devlet katında balo organizasyonu olarak kutlanırken, özellikle Hıristiyan vatandaşlar yeni yıl kutlamalarını başta Beyoğlu olmak üzere çeşitli semtlerde gerçekleştirmiştir.

Cumhuriyet dönemine geçildiğinde, ilk önemli dönüşüm hiç kuşkusuz 1926 yılında Miladi Takvim’in kullanılmaya başlanması ve 1 Ocak gününün yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilmesidir. Ancak, 1 Ocak ilk yıllarda sadece yeni bir yılın başlangıcını simgeliyordu. 1 Ocak gününün resmi tatil ilan edilmesi ise 1935 yılında gerçekleşti. Bu tarihi, yılbaşı kutlamalarının resmi başlangıcı olarak almak hiç de yanlış olmayacaktır, çünkü bu tarihten itibaren yılbaşı kutlamaları hızla bugünkü anlamını kazanmaya başladı.

1935 öncesinde yaşanan iki olay ise yılbaşı kutlamalarının toplumdaki ilk tohumlarını attı.

Birincisi, 1926 yılını 1927’ye bağlayan gece yarısında Elektrik İdaresi’nin yeni yıl kutlaması adına bir dakikalığına ışıkları söndürmesidir. Diğer olay ise Teyyare Piyangosu’nun 1931’i 1932’ye bağlayan gece yarısında ilk yılbaşı özel çekilişini gerçekleştirmesidir. Milli Piyango bileti ve ışıkların söndürülmesi yılbaşı........

© Gazete Pencere