Muhafazakârlık
En yaşlısı 2000 doğumlu olan Türkiyeli gençler arasında bugün en yaygın olan siyasi kimliklere baktığımızda, bunların milliyetçilik, Atatürkçülük, muhafazakârlık ve İslamcılık olarak sıralandığını görüyoruz.
Milliyetçilik ve muhafazakârlık gençler arasında yükselişte olan ideolojiler olarak karşımızda dururken, İslamcılık eski popülaritesini koruyamıyor ve zayıflıyor. Atatürkçülük ise her zaman güçlü bir siyasi duruş sergiliyor (1).
Gençlerin milliyetçi ideolojiye yakınlaşmasının arkasında hiç kuşku yok ki en önemli neden mülteciler ve göçmenler. Başta Suriyeliler olmak üzere farklı milletlerden Türkiye’ye gelen göçmen ve mültecilerin varlığı, “yerleşikler” ile “dışarlıklılar” arasında toplumsal gerilimlere, hatta zaman zaman şiddet olaylarına yol açıyor ve gençleri milliyetçi ideolojiye yakınlaştırıyor.
Son yıllarda gençlerin dünyaya bakışını ve bunun sonucunda oluşan değer yargılarını şekillendiren bir diğer ideoloji de muhafazakârlık.
Günümüzde gençler arasında dini ritüellere katılım yaygınlaşıyor ve dini motifler değer yargılarını daha yoğun bir şekilde etkiliyor. Örneğin, yedi yıl önce Ramazan’da oruç tutan gençlerin oranı yüzde 60 seviyesindeyken bugün bu oran toplum geneline yaklaşarak yüzde 75’e ulaşmış bulunuyor. Benzer şekilde, “Ramazan ile yılbaşı kutlamaları aynı döneme denk gelirse yeni yıl kutlaması yapmam” diyenlerin oranı da yüzde 32’den yüzde 58’e yükselmiş durumda.
Gençlerin toplumsal konulardaki tutum ve değer........
© Gazete Pencere
