Buzullar eriyor
22 Mart “Dünya Su Günü”, bu yıl buzulların korunması temasıyla gerçekleşiyor. Dünyadaki temiz suyun yüzde 70’inin kar veya buz halinde muhafaza edildiğini düşünürsek, buzulların korunmasının önemi de fark edilecektir.
Dünyanın q’ini kaplayan su; nehirleri, okyanusları, gölleri ile giderek daha çok konuşmaya başladığımız bir dünya varlığı.
İnsanlar için her anlamda yaşamsal olan su, giderek kirlettiğimiz, yanlış kullandığımız, üçte ikisi buzda bulunduğu halde o buzulları iyi korumadığımız bir varlık, aynı zamanda…
İşte bu nedenle, dünyanın ısınmasıyla aşırı hava olaylarını tetikleyen ve milyonlarca insanın olumsuz etkilenmesine neden olan iklim krizinde de temel bir yeri olan buzullar ve buzulların korunması, bu yılki 22 Mart Dünya Su Günü’nün de temasını oluşturmuş.
“Dünyanın öbür ucundaki buzuldan bana ne?” diyemeyiz…
Bakın Los Angeles yangınlarında nasıl anlatmıştık:
“Gezegenin düzenini bir kere bozmayagörelim, işleri tekrar rayına sokabilmek o kadar kompleks ve ortak bir çaba gerektiriyor ki, mümkün mü onun bile bilemez haldeyiz… Yangınlardan kuraklığa, okyanus suyunun ısınmasından temiz su kaynaklarının azalmasına, iklim krizinin temelinde gezegenin aşırı ısınmasının yattığı ortada, “hiç değilse endüstrileşme öncesi döneme göre 1.5 dereceden fazla ısınmasın” telaşı da zaten bu bilgiden kaynaklanıyor.
DÜNYA’YI TEHDİT EDEN İNSANLIK
Antarktika’da eriyip gitmekte olan buzulların bu ısınmayı artırdığını düşününce, bildiğimiz kadarıyla evrende üzerinde yaşamamızın mümkün olduğu tek gezegen olan bu güzelim Dünya’nın muazzam dengesini bozarak insanlığı nasıl da tehlikeye attığımızı acaba bir nebze olsun anlayabiliyor, bunun sorumluluğunu hissedebiliyor muyuz?”
Evet, her şey, her şeyle ilişkili, konular basit ve........
© Gazete Pencere
