menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Ata tohumu alma zamanı

18 0
02.02.2025

Geçtiğimiz ay duyurulan ve Şubat ayında yürürlüğe girecek güzel bir çalışma var; Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifleri Marketlerinde ata tohumlarımızın satışa çıkarılacağını açıkladı. Bugüne kadar 37 ata tohumunun tescil edildiği ve Şubat ayı içerisinde bu rakamın 49'a çıkacağı da belirtildi. Hangi tohumlar olduğunu öğrenmeyi heyecanla bekliyorum.

Tohum konusu ülkemizde birçok konuda olduğu gibi kafa karışıklığının yüksek olduğu bir konu. Hem günümüz dünyasının içinde bulunduğu şu durumda gıda güvenliği hem de alıştığımız, çocukluğumuzdan gelen lezzetleri koruyabilmek açısından çok önemli. Kendi tohumuna sahip olmak, kimseye bağımlı olmadan üretim yapabilmek anlamına geldiği gibi, atalık tohumlarına sahip çıkmak, yerel tohumlarla üretim yapmak lezzetin devamlılığı, tohumdaki kadim bilginin nesilden nesile aktarımı gibi yaşamsal konulara da temas ediyor. Thor Hansen’ın çok severek okuduğum, dönem dönem mutlaka dönüp baktığım “Tohumların Zaferi” adlı kitabında “Tohumlar aktarım biyolojisinin cisim bulmuş halidir. Taşıdıkları derin kültürel önemin kaynağı da budur bir bakıma” der… Ayrıca binlerce yıldır belli bir coğrafyaya uyum sağlamış, oranın her türlü koşulunda ürün vermiş olan atalık tohumlar; daha dün o coğrafyaya girmiş, herhangi bir sıcaklık veya nem farkında neye nasıl tepki vereceği bilinmeyen tohumlara göre elbette ki bir ülkenin kendini doyurabilmesi bakımından çok daha güvenilirdir.

Peki biz şimdi Tarım Kredi Kooperatiflerinde atalık tohum satılmasına neden seviniyoruz? Gelin kısaca konunun öncesine bir göz atalım:

Ülkemizde 31 Ekim 2006 tarihinde 5553 sayılı bir yasa çıkmıştı, tohumculuk yasası diye bilinen bu yasada, yerel tohumların ticari satışı yasaklanmıştı. Ancak; “çiftçilerin kendi ihtiyaçları için ticarete konu olmamak kaydı ile yapacakları tohum üretimini kanun hükümlerinden müstesna tutmaktadır” diye bir bilgi notu da yer almaktaydı. Yani çiftçiler kendi ihtiyaçları olan tohumu üretip kullanmaya, bir sonraki sene tekrar ekip dikmeye devam edebiliyor, aralarında değiş tokuş edebiliyor, ancak satışını........

© Gazete Pencere