menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Çalınan gençliğimizi geri alacağız

15 0
23.03.2025

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversitede usulsüz yatay geçiş yaptığı iddiasıyla diplomasının geçersiz sayılması ve ardından evine düzenlenen baskınla gözaltına alınmasının yankıları sürüyor. Sadece Ekrem İmamoğlu’nun da değil, onunla birlikte 28 kişinin daha diploması iptal edildi. İçlerinden biri de Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölümü Profesörü Naciye Aylin Ataay Saybaşılı oldu. Üniversite öğrencileri bu hukuksuzluk karşısında isyan etti, İstanbul, İzmir ve Ankara’da eylemler düzenlemeye başladı. Biz de gençlerin sesine kulak vermek için Beyazıt Meydanı’nda öğrencilerin arasına karıştık. İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin yanı sıra Galatasaray, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik, Marmara, Mimar Sinan, İstanbul Bilgi ve Kadir Has Üniversitesi öğrencileri de Saraçhane’ye yürümek için Beyazıt Meydanı’nda bir araya geldi. Bunlar benim görebildiklerim. Dakika dakika Beyazıt Meydanı doldukça polisler de kordonu genişletti. Sloganlar, pankartlar ve birlikte tek ses olmanın coşkusu tüm alanı sardı. Öğrencilerin eylemini izlemeye gelen büyükler ise alkışlarla onlara eşlik etti. Yaşları 18 – 25 yaş aralığında olan gençler değişimin ayak sesleriydi. Üstelik din, cinsiyet, kimlik farkı gözetmeksizin hepsi el ele özgürlük sloganları attı.

Muhalefete yakın medya ısrarla öğrencilerin eylemini “Üniversitelerde İmamoğlu protestosu” olarak vermeye devam ediyor. Gerçekten öğrenciler sadece Ekrem İmamoğlu için mi dışarıdaydı yoksa dertleri İmamoğlu’na uygulanan hukuksuzluğun yanı sıra yaşadıkları sorunlar, umutsuzluk, yoksulluk muydu?

Ankara Üniversitesi Siyasal İktisat akademisyeni Kansu Yıldırım’ın X’teki sosyal medya hesabından yayınladığı verilere göre; sosyal bilimler mezunlarının yarısı, mühendislik-mimarlık mezunlarının ’si işsiz. Üniversite diploması olan kadınların 8’i, erkeklerin ise ’ü iş bulamıyor. Tıp, mühendislik okuyanlar çareyi yurtdışında arıyor. “Giderlerse gitsinler” diyen bir Cumhurbaşkanı karşısında gençler “İyi okullarda okusak da iş bulamıyoruz ya da iktidar kendi adamlarını kadrolara yerleştiriyor” diyor.

Peki gençlerin talepleri neler?

Neden eylemdeler?

Tek mesele İmamoğlu mu?

İsimler bilerek kodlanmıştır. İşte yanıtlar:

Neden eylemdesiniz? Tek mesele İmamoğlu mu?

A.Y.: Tek mesele İmamoğlu değil. Galatasaray Üniversitesi’nde de bir hocamızın diploması iptal edildi. Başka insanların da diploması iptal edilebilir. Bu insanlara yapılıyorsa yarın bizim de başımıza gelir. Tek derdimiz özgür olmak.

Konservatuvarda okuyan T.A. “Tek mesele elbette İmamoğlu değil! 25 yıldır başımızda bir iktidar var, onunla ilgili sorunlarımız var” diyor.

Yönetim bilişim sistemleri öğrencisi B.D. ise: Herkesin haklarına el konuluyor. Kimse rahat değil! Herkesi korkaklaştırdılar ama artık herkes adaletle, hakla, hukukla bir şey başaramayacağının farkında. Halkı, özellikle gençleri buna itiyorlar. Milletin içinde yıllardır biriktirdiği bir şey var. Bu onun patlaması.

“İSYANIMIZI KUŞANDIK, GELDİK”

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okuyan Y.B., “Gençler olarak patlamayı bekleyen bir bomba gibiydik. Artık yoksulluktan, ölmekten çok sıkıldık. Dolayısıyla isyanımızı kuşandık, buraya geldik. Saray rejiminin gitmesini sağlayacak olan da direnişimizdir. Bütün üniversitelerden öğrenciler bir aradayız”

Bu ülkede en çok neden şikayetçisiniz?

Y.B: Barınamıyoruz, beslenemiyoruz. En temel insani ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz. Elimizden çalınan bir gençliğimiz var. Biz bunu........

© Gazete Pencere