Algoritmik düzende rekabet savaşları
Geçtiğimiz haftalarda Paris’te toplanan Yapay Zekâ Eylem Zirvesi, yeni ortaklıklara ve stratejik işbirliklerine sahne oldu.
Yapay zekâ, özellikle küresel güce sahip ülkeler ve bunların dev teknoloji şirketleri açısından yeni bir egemenlik alanı olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz haftalarda Paris’te toplanan Yapay Zekâ Eylem Zirvesi, yeni ortaklıklara ve stratejik işbirliklerine sahne oldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin eş başkanlığını yaptığı zirvede, özellikle uluslararası güvenlik, ekonomi ve yönetişim açısından yapay zekânın etkileri tartışıldı. Rekabet üstünlüğünü Çin’e kaptırma kaygısı taşıyan Trump, daha önce yapay zekâ programı “Stargate” için 500 milyar dolar bütçe ayıracağını duyurmuştu. ABD’nin gerisine düşmek istemeyen Macron da önümüzdeki yıllarda teknolojiye kamu ve özel sektör olarak 109 milyar avroluk yatırım sözü verdi. Avrupa Birliği ise yapay zekâ alanındaki tüm potansiyelini değerlendirmek amacıyla bir ortak girişim oluşturdu. Bileşenleri arasında Mistral AI, Airbus, Siemens, Spotify, Volkswagen ve L’Oreal Group gibi şirketlerin yer aldığı bu girişimin planlan yatırım miktarı 200 milyar avroyu buluyor. Ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri, dev bir veri merkezi kurmak için 30 ila 50 milyar avro arasında kaynak ayırdığını duyurdu. Öyle anlaşılıyor ki yüz milyarca avroluk bütçenin önemli bir bölümü, yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilip kullanılmasını sağlayacak olan veri merkezlerinin inşası için harcanacak. Zirvede temsil edilmeyen Türkiye, oyun kurucu ülkeler arasında yer almıyor. Dolayısıyla algoritmik düzenin yarınlarında çoğunlukla tüketici konumunda olacağımız bugünden anlaşılıyor.
Öte yandan Fransa, Almanya, Finlandiya ve İsviçre gibi ülkeler tarafından desteklenen Current AI adlı girişim, demokratik, erişilebilir ve merkezi olmayan bir yapay zekâyı savunuyor. Kamu yararını önceleyen söz konusu girişim, temel........
© Gazete Manifesto
