menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

AB Üst Düzey Ekonomi Diyaloğu, Mavi Vatan ya da burjuvazi ne ister?

13 2
06.04.2025

Burjuvalar kulübü TÜSİAD, Brüksel’de yeniden başlatılan Türkiye-AB Üst Düzey Ekonomi Diyaloğu’nun ardından gerçekleştirilen Türkiye-AB Üst Düzey İş Dünyası Diyaloğu toplantısına katıldı. Etkinlik, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AB’nin Ekonomiden Sorumlu Komiseri Valdis Dombrovskis ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Marta Kos’un katılımlarıyla düzenlendi. AB Komisyonu ev sahipliğinde gerçekleşen bu buluşmada TÜSİAD, TÜSİAD-TİSK AB ve BusinessEurope Temsilcisi A. Dilek Aydın tarafından temsil edildi.

Yukarıda sözü geçen toplantının “altı yıl aradan sonra” vurgusu önemli. Dolaysıyla altı yıl önce AB ile Türkiye arasında neler yaşandığına bakmak gerekiyor.

Avrupa Birliği’nin resmi internet sitesindeki toplantıya ilişkin haber, yaşanalar açısından önemli bilgiler sunuyor.

Anlaşılan Doğu Akdeniz’de ‘Mavi Vatan’ krizinin ardından askıya alınan Türkiye-AB diyaloğu yeniden başladı.

AB’nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamada: “Son AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalogu 2019’da yapılmıştı ve ardından (diğer üst düzey diyaloglarla birlikte) Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki yetkisiz sondaj faaliyetleri nedeniyle askıya alınmıştı. Uzun bir ekonomik politika kaynaklı istikrarsızlık döneminin ardından Türkiye, rotasını değiştirdi ve 2023 ortasından bu yana ekonomik politikasını sıkılaştırdı. Bu nedenle, Aralık 2024’te Üye Devletler Türkiye ile Yüksek Düzeyli Diyalog’u yeniden kurmayı kabul ettiler.” deniyor.

2019 yılında Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de gerçekleştirdiği sondaj faaliyetlerinin yoğunlaşması, Avrupa Birliği Konseyi’nin (AB Konseyi) bir dizi toplantı gerçekleştirmesine ve çeşitli kararlar almasına neden oldu. Konsey, söz konusu sondaj faaliyetlerini kınayan ve Kıbrıs ile Yunanistan’la dayanışma içinde olduğunu vurgulayan açıklamalar yayınladı. Bu süreçte, Mart ve Haziran aylarında AB Konseyi, Türkiye’yi Kıbrıs’ın doğal kaynaklarından yararlanma hakkına saygı göstermeye davet etti. Ancak, Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine devam etmesi üzerine, 11 Kasım’da AB Konseyi, Türkiye’nin bölgedeki sondaj faaliyetlerine karşılık olarak yaptırımlara ilişkin bir çerçeve kabul etti.

Çerçeve, Doğu Akdeniz’de izinsiz hidrokarbon sondaj faaliyetlerinden sorumlu olan ya da bu faaliyetlere karışan kişi ya da kuruluşlara yaptırım uygulanmasını mümkün kılıyordu. Yaptırımlar, kişiler için AB’ye seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması, tüzel........

© Gazete Manifesto