menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kur’an-ı Kerim’deki Ahlak Sorumluluğumuz

11 0
17.04.2025

Ahlakın tanımı olarak ahlak kelimesi Arapça da ‘’hulk veya huluk’’ kelimesinin çoğuludur. Bir terim olarak ise insanın ‘’iyi veya kötü’’ olarak nitelendirmesine sebep olan manevi vasıflar, huyları ve bunların etkisiyle ortaya koyduğu iradeli davranışların bütününe verilen addır.

Kuran’a göre Allah insanı ahlaki doğruyu göre bilecek güçte yaratılmıştır. (Şems 7-8) Ayetlerde 7. Ayet’te İnsan benliği ve onun yaratılış amacına uygun biçimlenişi şahit olsun 8. Ayet’te nihayet insan benliğinde iyiyi ve kötüyü sorumlu ve sorumsuz davranma yeteneğini yerleştiren şahit olsun ki. Kur an-ı kerimde ahlak kelimesi doğrudan geçmemekle iki yerden hulk kelimesi geçmektedir.

Fakat ahlaki davranışın kendisi kur anın merkezinde yer alır. Bir yaşama tarzı olan ahlak Hz. Peygamber in şahsında açık bir şekilde somutlanmıştır. O İslam dininin inşa etmek istediği insan modelini göstermiştir. Ant olsun Allah’ın resulünde sizin için güzel bir örnek vardır (azhab 33/21)Ahlak bir toplumda genel olarak uyulması beklenilen kurallar ve yapılması gereken görevlerin tümüdür. Bir toplumda iyi veya kötü davranışlar manzumesidir.

İnsanın iradeye dayalı davranışlar ‘’tabi’’davranışlarından ayırır. İradeli davranışlar isteyerek, bilinçli........

© Gazete İlk Sayfa