menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

TOPLUMDA AHLAK MI YOKSA HUKUK MU ÖNEMLİDİR?

5 0
03.02.2025

-Münazara konusu: Toplumda ahlak mı yoksa hukuk mu önemlidir. Konusunu tartışıyoruz.
- Arapça: ahlak “yaradılış, huylar” kökünden gelir.
-Ahlak, toplum içinde kişilerin uydukları davranış biçimleri ve kurallardır. Tarafsız ve genel bir ifadeyle iyi ve kötü arasındaki niyet, karar ve etkinlik farklılığıdır. İkinci anlam daha genel geçerdir. Halk arasında ahlak, doğru ve haklı olan zorunlu davranış biçimidir. Genel bir görüş olarak bakıldığında ise “üzerinde uzlaşılan bireyler arası kurallar” anlamındadır. Ahlakın felsefi olarak sorgulanmasında daha çok “etik” adı kullanılır. Aristoteles ile gelişen “etik” daha çok genel yargılara varan sistemsel ahlak anlayışı olarak anlaşılır. Ahlak ise bireylerin doğru ve yanlış algısını betimlemek için kullanılmıştır. Türkçede ikisine de ahlak karşılığı verilmiştir.
-Vicdan azabı çekmemek için olumsuz eylemlerden vazgeçeriz. Bu da ahlakın hukuktan üstün olduğunun bir göstergesidir.
- Bu kişi bırakınız ahlakı ön planda tutmayı hukukun ona vereceği cezadan da korkmamaktadır.
- Ahlaklı bir kişi sorumluluk sahibi bir insandır. Sorumluluk sahibi bir kişi eylemlerini bir çıkar göstererek gerçekleştiremez. Bütün insanlara faydalı olduğu için vicdanen rahattır.
- Tüm insanların kabul ettiği evrensel ahlak yasaları vardır. Evrensel ahlak yasaları olduğu için ahlaki erdemler her zaman hukukun vereceği cezalardan daha üstündür.
- Toplumun iyileştirilmesinde en önemli etken erdemdir. Şöyle ki: bir insan kanunlara uyan bir vatandaş olabilir. Fakat erdemli bir insan olmayabilir. Baskıcı kanunlar insanı yalancılığa sürükleyebilir. Erdemli bir toplumda kanunlara gerek bile kalmayabilir. Ahlak daha önemlidir çünkü insan sosyal bir varlıktır. Bunun gereği de........

© Gazete Gerçek