menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kadınların mitingi: Sevinç, umut, coşku

9 0
08.03.2025

Yıllardır birçok etkinlik izledim ve polisin üst araması, kimlik sorması, etkinlik izlemeye gelen gazeteciye eylemci muamelesi yapmasından, doğaldır ki, hiç hazzetmedim. Polisin kendisine verilen görevi yapmasına kimsenin itiraz etmeye hakkı yok elbette ama insan biraz nezaket bekliyor işte.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitingini izlemek için İstasyon Meydanı'na yürürken bunları düşünüyordum ve polisin hoşuna gitmeyecek bir şey var mı, diye üstümü yokluyordum.

Polis kontrol noktasından geçerken, üstümü arayan polise, "Gazeteciyim" dedim. Üstümü üstünkörü arayan polis, "Hoş geldiniz hocam" dedi.

Bu ne şimdi? Polisten böyle bir cümle duymanın neden olduğu şaşkınlık çabuk dağıldı. Dönemin ya da sürecin ruhuna uygun bir yaklaşım, biçiminde değerlendirdim bu tutumu. Evet, yine acayip polis ve araçları yığılmıştı miting alanının etrafına ama işte bu tutum, olası gerginlikleri ortadan kaldıran cinstendi.

Sonra aklıma geliverdi: Birkaç gün önce Sami Tan, Ronahi Önen ve Mevlüt Aykoç, 15 yıl önce hazırladıkları Hînker kitabı nedeniyle gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. Sürecin önüne taş koymak eksik olmayacak. Bunu bilmek moral bozucu ama şimdi önemli olan kadınların mitingi...

Bu yılki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mitinginin daha kalabalık olacağını bekliyordum. Çünkü, kafalar henüz karışık olsa da, yeni bir çözüm süreci başlamıştı ve kadınların meydanı hınca hınç dolduracağına ikna etmiştim kendimi. Pek öyle olmadı maalesef. Evet, kitle önceki yıldan biraz daha kalabalıktı ve daha renkliydi. Renkliden kastım, muhtemelen sürecin de getirdiği rahatlamayla, neredeyse bütün kadınların geleneksel kıyafetler giymiş olmasıydı. Bu elbiseler, bir renk cümbüşü yaratmıştı meydanda ve önümüzdeki Newroz'un da daha renkli geçeceğine işaret ediyordu.

Miting alanındaki pankartlar ve dövizler, Türkiye'de kadınlara yaşatılanları ve kadınların buna isyanını anlatıyordu.

Slogana evrilmiş "Şêr şêre, çi jin çi mêre" (Aslan aslandır, kadın erkek fark etmez) Kürt sözünü bir kez daha bir dövizde görmek keyifliydi. Kadını en güzel anlatan sözlerden biridir bu.

Gazeteci Medine Mamedoğlu'nun çektiği bir fotoğraftan da söz etmeliyim: Zafer işareti yapan bir çocuğun eline tutuşturulmuş "Kadın,........

© Gazete Duvar