menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

'Güzel şey devrimci olmak'

42 30
09.08.2024

Şiir ve Devrim. Bu iki muazzam kavramın bir arada durması, birlikte telaffuz edilmesi bile heyecan verici. Bu, en azından geçmiş kuşaklar için böyledir ve çağdaş Türkçe şiirde devrim düşü ve düşüncesi çokça bir araya gelmiştir. Yazının konusu olmadığı için devrime inanmış, şiirini devrim düşü ve mücadelesi ile kurmuş her bir şairi ayrı ayrı yad edecek ya da değerlendirecek değilim. Ancak şunu söylemek isterim: Şiir ve devrim denildiğinde iki şiir ve bu şiirleri seslendiren iki isim gelir aklıma. Türkçedeki devrimci şiire örnek olabilecek nitelikler taşıdığı ve hakkıyla okunduklarını düşündüğüm için...
Biri Adnan Yücel'in "Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" şiiridir, ki devrimci şiirin en ünlü şiirlerinden biridir. Diğeri, Hasan Hüseyin'in "Bıçak Kemikte" şiiri.
Aslında hem Adnan Yücel'in hem de Hasan Hüseyin'in bu tarzda çok sayıda şiiri vardır. Bu iki şiiri bu yazı için özel yapan şey, bu şiirleri seslendirenler, seslendirenlerin yüksek sesli vurguları ve şiiri seslendirirken bulundukları mekandır.
"Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek" şiirini Haydar Ertem, Yaşar Kemal'in cenazesinde okur. Yaşar Kemal bin türlü güzel uğurlanır elbette ama uğurlanırken bir devrimci şiir okunmayacaksa tören eksik kalır sanki.
"Bıçak Kemikte" şiirini fotoğrafçı, yazar Mehmet Özer, 2010 yılında, Diyarbakır'da Tekel işçilerinin direniş çadırının önünde, hatırı sayılır bir kalabalıkla birlikte okur. Hem öyle bir okur ki, Hasan Hüseyin o kalabalığın içinde olsa, kendi şiirini tüyleri diken diken dinler ve kalabalıkla birlikte, "Bıçak kemikte" diyerek Mehmet Özer'e eşlik ederdi.
Geçerken,
"biliyorum/matarada su/
torbada ekmek/ve kemerde kurşun değil şiir/ama yine de/
matarasında suyu/
torbasında ekmeği/ve kemerinde kurşunu kalmamışları/ayakta tutabilir" diyen Hasan Hüseyin'in şiirlerini, şimdi İş Kültür'ün basıyor olması hayatın bir ironisi belki.
Tamam, devrimci şiir hep bu tarzda yüksek sesli olmaz. Hatta bu tarz şiirden haz duymayan devrimciler de vardır. Ve evet, Türkçe'de usul sesli enfes devrimci şiirler de vardır.

Bunlar ve daha fazlası, şair Özgün Enver Bulut'un yakın zamanda Totem Yayınları'ndan çıkan "Anlatılan Onların Şiiridir- Şiir ve Devrim" kitabını okurken hatırladım, düşündüm.

Şair Özgün E. Bulut, teoride ve pratikte devrim için mücadele eden, devrimci mücadeleye önderlik eden şahsiyetlerin şiirle temasını incelediği yazılarını, "Anlatılan Onların Şiiridir- Şiir ve Devrim" adıyla bir araya getirerek kitaplaştırdı. Bulut, bu kitapta, Türkiye'den ve dünyadan birçok devrimcinin şiirleri ve şiir hakkındaki yazılarını, yorumlarını derli toplu bir şekilde meraklısı ile paylaşıyor.
Bulut, neden böyle bir çalışmaya........

© Gazete Duvar


Get it on Google Play