menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

'Türkiye Ukrayna’da varılan bir çözümden kazançlı çıkar'

38 6
latest

Münih Konferası’nda ABD ile Avrupa arasındaki taşlar yerinden oynarken Riyad’da Rusya ve ABD heyetlerinin bir araya gelmesiyle beraber Ukrayna’ya dönük çözüm senaryoları da gündeme gelmeye başladı. Trump bir yandan Zelenski'ye diktatör demeye varan tonu sert açıklamalar yaparken Rusya’nın G8’den çıkarılmasının hata olduğunu ve geri dönmesi gerektiğini ifade ediyor. Öte yandan hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski çözüm istediklerini ifade ediyor.

Trump’ın aklında nasıl bir Ukrayna çözümü var? Putin Ukrayna konusunda ne talep edecek? Münih Konferansı bir fiyasko muydu? Avrupa’yı ne bekliyor? Ukrayna’da bir çözüm Türkiye’yi nasıl etkiler? Rusya’nın Suriye’den çekilmesiyle beraber Rusya-Türkiye ilişkileri nasıl bir hattan ilerleyecek? Bu soruları Oxford Üniversitesi St Antony's College Avrupa Çalışmaları Merkezi'nde, değişen dünyada Avrupa'nın rolünü inceleyen Dahrendorf Programı'nın direktörü, Rusya, Türkiye ve Balkanlar konusunda araştırmalar yapan Dr. Dimitar Bechev ile konuştuk.

Bechev’e göre, Trump ABD’yi ilgilendirmediğini düşündüğü Ukrayna konusunu çözerek hızla Çin’e ve ABD’nin ticari ilişkilerine odaklanmak istiyor. Münih Konferansı sonrasında Avrupa güvenlik mimarisinin tehdit altında girdiğini ifade eden Bechev, Ukrayna’da varılacak çözümden Türkiye’nin kazançlı çıkacağını düşünüyor.

2022’den bu yana neredeyse Batı ile Rusya arasında bir savaşa dönen Ukrayna Savaşı’na dönük Trump ilk adımı attı ve Rusya ile ABD arasında görüşmeler de sürüyor. Trump’ın Ukrayna konusunda aklında nasıl bir çözüm var?

Bana kalırsa bunu Ukrayna Savaşı olarak isimlendirmek dahi sorunlu. Gördüğümüz iki ülkenin karşılıklı olarak sorumluluğu paylaştığı bir savaştan ziyade Rusya’nın topyekûn işgal etmeye çalıştığı bir durum söz konusu. Daha sonrasında Trump, savaş konusunda Zelenski'yi suçladı. Trump Rusya ile bir “anlaşmaya” varmaya hevesli. Bunun iki nedeni olduğunu söylemek mümkün. İlk olarak Ukrayna’daki durumun Amerika'yı ilgilendirmediğini düşünüyor. İkincisi Rusya ile uzlaşırsa Çin’e ve ABD'nin diğer ülkelerle ticari ilişkilerini elden geçirmeye odaklanmak istiyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim 2008’de Ukrayna’nın NATO’ya üye olabileceğine dönük kararla süre geldi. Rusya 2014’te Kırım’ı ilhak etti, ardından NATO ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin........

© Gazete Duvar