Alle krefter som svekker demokratiet er til fordel for diktaturet
Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det er uro i verdenssamfunnet – og i mange lokalsamfunn. For oss som kom til verden på 40 og 50 tallet har livet vært en stor opptur. Nå merker vi endringer, endringer som vi misliker da vi unngikk krigens elendighet og har glemt den kalde krigen.
Kjennetegnet for vår oppvekst er at vi har levd under et demokratisk styre.
Dette har ført til frihet, ytringsfrihet, rettferdige rettsvirkninger og flertall som avgjør retningen på veivalget, altså et folkestyre.
Spørsmålet som jeg synes vi bør stille nå, er om vi tar godt nok vare på denne styringsform eller er vi selv med på å undergrave flertallsbeslutninger?
Vi ser både i Østen, i Afrika, Sør-Amerika for ikke å si rett øst for oss, en økende tilslutning til diktatoriske makter. Nord Korea, Kina, Myanmar, Russland, Colombia og mange flere drives etter prinsipper som er totalt ukjente for oss som lever under et demokratisk styresett.
Trump står for en populistisk og nasjonalistisk ideologi (hvis det kan kalles ideologi)
Det er begrensninger i ytringsfrihet, fengsling uten lov og dom, tortur, pressesensur, konspirasjoner, løgnaktige historier og masse annet som er helt fremmed i et demokrati og som svekker den enkelte persons integritet og valgfrihet.
I tillegg vet vi ikke hvilken politikk USA, som betraktes som et demokratisk land, vil bli styrt etter med en president som ikke skyr noe som helst for å komme til makten basert på hva som er best for ham personlig. Trump står for en populistisk og nasjonalistisk ideologi (hvis det kan kalles ideologi) basert på motstand mot globalisering og det politiske etablissementet.
Ved hjelp av «kjøpte» venner, halve sannheter og nummeret inntil ulovlige aktiviteter vil han, så langt vi kan se nå, stå for en politikk som strider mot demokratiske prinsipper.
Virker slike globale hendelser inn på oss i vårt demokratiske styresystem i vårt lokalsamfunn?
Demokratiet er sterkt forankret gjennom grunnloven, Stortinget og våre rettsprinsipper. Fellestanken står sterkt, rettferdighet, frie valg og ytringsfriheten tar vi som gitt. Vi er flasket opp med folkestyre i ordets rette betydning hvor flertallet avgjør og gir mindretallet full anledning til å uttrykke sine meninger uten frykt for represalier.
Hele vårt styringssystem er basert på at alle skal kunne høres uten frykt for sine uttalelser.
Her er vi kommet til et skille fra hva vi har vært vant til gjennom de siste 40–60 år. Det har oppstått mange forskjellige grupperinger som har ulike synspunkter på hva som skal gjøres og hvordan det skal løses. Mange av grupperingene er små, men er aktive og lar høre fra seg på en sterk og påvirkbar måte.
Å etterprøve hva flertallet har bestemt, selv etter mange utredninger og uttalelser før beslutningen ble fattet, kan virke destruerende på demokratiet
Det er bra for deres sak og i mange tilfeller for mange flere som vil kunne tilegne seg andre synspunkter enn tidligere. Hele vårt styringssystem er basert på dette med tilegnelse av mest mulig kunnskap og at forslag blir lagt ut på høring.
Så........
© Fredriksstad Blad
