Kostnadene løper løpsk – nå ryker trolig elbil-fordelene
Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Da gikk det som jeg antydet ved inngangen til uka. En kostnadsbombe detonerte rett i fleisen på de ledende politikerne for .
En ny bru i Sarpsborg vil koste 4,7 milliarder kroner – og legge beslag på nær halvparten av alt som skal kreves inn i bompenger de kommende 15 årene.
Dermed er prisanslaget for den sårt tiltrengte brua i nabobyen nær doblet siden 2023. Og fremdeles er det rundt tre år til spaden skal settes i jorda.
Vi snakker om et gigantisk prosjekt som vil foregå over sju år
Man behøver ikke være ekspert innen samferdselsutbygging for å forstå at taksameteret trolig ikke stanser her heller. Det kan komme flere påplussinger i tiden fremover, som vil gi folk flest bakoversveis.
Under tirsdagens presentasjon ble det gjentatte ganger understreket at vi snakket om et særdeles vanskelig og komplisert område for å anlegge en bru.
Vi snakker om et gigantisk prosjekt som vil foregå over sju år.
- Byggingen av selve veibrua kan kanskje komme i gang i 2027, og vil deretter pågå i fem år.
- Deretter kommer ytterligere to års byggetid for å få ferdig gang- og sykkelfasilitetene.
Og bare for å illustrere – med ett av flere aktuelle eksempler – hvorfor kostnadene baler på seg: Parallelt med byggingen vil det i lange perioder ikke være mulig å kjøre tog i det samme området. Disse togstoppene (for persontog) er alene beregnet å gi utgifter på 300 millioner kroner.
Mitt klare hovedinntrykk er at mye av irritasjonen som har bygd seg opp mot bypakka, dreier seg om dimensjonene på de ulike prosjektene.
– Er det virkelig ikke mulig å bygge mer nøkternt? spør mange.
Ikke bare innbyggere, men også folkevalgte.
Bypakke Nedre Glomma
Samtlige prosjekter og tiltak i Bypakke Nedre Glomma er bygd på målet om at klimagassutslipp, kø, luftforurensing og støy i byene skal reduseres.
Dette skal skje gjennom at all vekst i persontransport med kollektiv, sykling og gange.
Fase 1 i bypakken ble vedtatt av Stortinget i 2015, og hadde utbyggingen av strekningen Simo-Ørebekk som det eneste store. Her startet innkrevingen gjennom seks bommer rundt Fredrikstad i november 2019, og den ble avsluttet 31. mai i år.
Den langt mer omfattende Fase 2 ble startet opp i mars 2024. Den inneholder 23 bomstasjoner rundt Fredrikstad og Sarpsborg. En 24. stasjon vil komme opp på ny bru mellom Omberg og Torp, når – og om – den realiseres.
Samlet økonomisk ramme for Bypakke Nedre Glomma fase 2 er 10,9 milliarder 2024-kroner.
Dette er de siste kostnadsanslagene for de ulike prosjektene i Bypakke Nedre Glomma fase to:
- Etablering av bomstasjoner 49 mill.
- Rv. 22 Hafslund – Dondern 810 mill.
- Fv. 109 Råbekken – Torsbekkdalen 4,17 milliarder
- Fv. 118 Ny bru over Glomma i Sarpsborg 4,75 milliarder
- Ny bru over Glomma i Fredrikstad 1,66 milliarder
- Programområdetiltak på riksvei 639 mill.
- Programområdetiltak på kommunal og fylkeskommunal vei 639 mill.
Totalt 10,97 milliarder kroner
74 prosent av dette, 8,1........
© Fredriksstad Blad
