Adolescense Dizisi: İyi Bir Birey Olmak İsterken Bir Katile Dönüşmek
İyinin değeri problemini, yaklaşık iki yüz yıl önce Nietzsche düşünmüştü. Peşi sıra sorularını sormuştu “ Ya iyinin değeri yok edilmişse “, ” İyinin değerinde anlam kaybı oluşmuşsa “ , “ Daha ulvi şeyler için çocuk ya da insan cezalandırılabilir mi “ Bu soruların hepsi “ İyinin ve Kötünün Ötesinde “ kitabının konusuydu. “İyi olmak “ insanın kendisi ile başbaşa kaldığında sorması gereken sorulardan ve cevabı çok zor olan ayrıca insan için hayli sarsıcı bir soru.
Ben iyi biri miyim? İnsanın varlık ile kurduğu bütün ilişkiler ağı içerisinde vicdanı ile sorgulaması gereken bir soru.
Peki sistem için "iyi birey" olmak ne demektir? Kierkagaard’ın varoluş merkezli meşhur “Tanrı benimle ne kast etmiş olabilir“ sorusunda olduğu gibi pek çok açıdan cevapları farklı olacak bir sorudur. Sistem “iyi birey“ demekle ne kast etmiş olabilir? Foucalt’tan beridir bir eleştirinin merkezini işgal eden kurgusal insan mı? Eğitim, bireyin oluşumu sürecinde bu var oluşun neresindedir? “Birey” sanayi devriminden beridir sadece sanayideki üretimde ve kapitalizm adına çalışmak için yaratılmış makine kullanabilen makineleşmiş bir varlık mıdır?
Devletler için birey; eğitimli makul iyi insan olmalıdır; bir bakıma makbul vatandaş olmalıdır. Peki nedir devletler için birey:
Kutsal tarihini bilen, tarihte bilmesi gerekli noktaları el yordamı ile bulabilen ve tarihi kırılmaları resmi ideolojinin korkunç gürültüleri ile dinleyen ve içselleştiren, minnet duyacağı kurucu babaları vefayla anan, askere giden, gerekirse ülkesi için ölen, vergisini veren, oy kullanan, bütün bu mukaddesat için eğitilmesi gereken ve bu nedenlerle de eğitimden geçirilen kurgusal bir varlık mıdır birey?
Devletlerin kendilerine göre çok değişik ve pragmatik birey tanımları mevcuttur. Bu tanımları okuyucuların bilinçlerine sevk edip, aile açısından bireyi düşünmeye başlarsak:
“Birey” olmak konusu aile açısından; aileye uzun vadede sorun oluşturmayacak aile üyeleri yetiştirmektir. Bir bakıma ailenin oluşum kaygısının bir nedeni........
© Fikir Coğrafyası
