menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Can ve para ikilemi: Koroner stentler

20 12
17.02.2025

Bugün dünya kedi günü: Malum, kediler kalp sağlığına iyi gelir. Ya sağlığın ticarileşmesi?

Geçen hafta herkesin bildiği bir sır internette çok izlenir oldu. İzlemeyenler koroner stent uygulanmış bir tanışına sorabilir: Hasta koroner anjiyo olmuş, daha yeni kalp krizi geçirmiş, bir muhasebe elemanı hasta yakınlarına “SGK’nin karşıladığı ucuz stent mi yoksa ilaçlı ve daha güvenli bir stent mi kullanalım” diye sormakta, pazarlık etmekte! Can ve mal arasında bir tercih! Ya beş parasızsanız…

Bu hem örtülü bir tehdit hem de vicdanlara ipotek konması hadisesidir. Düşünün sevdiceğiniz can derdinde, sizden ya malı ya canı tercihi isteniyor!

Sağlık hizmetlerinde dört temel etik ilke vardır:

Ameliyat sırasında yapılan ticari yönlendirmeler, bu dört temel etik ilkeyi birden ihlal anlamı taşır. Hastanın yararı yerine ekonomik kazanç önceliklendirilir, hasta yakınları baskı altında bırakılır ve eşitlik ilkesi göz ardı edilir.

Sağlık son hız ticarileşirken, özellikle tıbbi malzeme seçiminde ‘etik ikilem’ sağlıkçıların yeni kamburu kılınacağa benziyor. Bu etik ikilem özel müteahhitlik hizmetlerinde yer alan bordrolu inşaat mühendisleri ile yer yer benzerlikler taşımakta. Birbirinden uzak algılansa da inşaat ve sağlık sektöründe malzeme seçiminde kâr hırsı ölümcül olabilmekte. Son depremlerden bunun tanığıyız.

Hekimlerde yaratılan ‘etik ikilemin’ hasta yakınlarında tezahürü ‘ekonomik ve vicdani’ ikilemdir. En pahalı malzemenin en iyi sonucu vereceği algısı, ucuz malzemenin hastanın........

© Evrensel