menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

HTŞ-SDG anlaşması: Tepkiler, beklentiler ve görevler

69 1
12.03.2025

Suriye’deki geçici yönetimin başında bulunan HTŞ güçlerinin, ülkenin batısındaki kentlerde Alevilere yönelik katliamlarına karşı tepkilerin yükseldiği bir dönemde HTŞ yönetimi ile SDG (Suriye Demokratik Güçleri) arasında bir anlaşma imzalandığı haberi geldi. Suriye’de Kürtlerin yeni yönetime katılım biçim ve sürecinin çerçevesini belirleyen bu anlaşma, HTŞ katliamlarına öfke duyan kesimler arasında SDG’ye yönelik bazı tepkilere de yol açtı. Gerçekten de bu anlaşma, katliamlar nedeniyle ciddi bir sıkışmışlık yaşayan HTŞ ve Colani’ye nefes aldırıcı bir rol oynadı. Ancak bu anlaşmanın garantörünün Kürtlerin iş birliğini sürdürdüğü ABD emperyalizminin olduğu dikkate alındığında zamanlamasının da hesapsız olmadığını anlamak zor değil. Dolayısıyla ülke ve bölge için demokrasi ve barış isteyen emek ve halk güçlerinin Kürtlere tepkiden önce süreci doğru okuyarak kendi görev ve sorumluluklarına odaklanması önem taşıyor.

HTŞ-SDG anlaşmasının içeriğine geçmeden önce şu noktaya dikkat çekmek gerekiyor: Bu anlaşma ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Kurilla’nın S. Arabistan, Ürdün ve İsrail ziyaretlerini takiben, SDG Komutanı Mazlum Abdi ile yaptığı görüşmeden sonra imzalandı. Bu bakımdan HTŞ-SDG anlaşmasının ABD emperyalizminin bölgeyi (Ortadoğu) İsrail ve Körfez ülkeleri merkezli yeniden dizayn politikasının bir devamı olarak gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Anlaşmanın zamanlaması da hem katliamlar nedeniyle uluslararası desteği azalan Colani’yi ABD’nin istediği bir çerçevede anlaşmaya zorlamak ve hem de Colani’ye nefes aldırmak gibi iki boyutlu bir hesaba dayanıyordu.

Çerçevesi 8 madde üzerinden belirlenen anlaşmaya bakıldığında “Esad’ın artıkları ve güvenlik ile birliğine yönelik tüm tehditlere karşı mücadeleye destek verilmesi” maddesinin katliamlar karşısında kendisine meşruiyet alanı yaratmak isteyen HTŞ’nin ihtiyaç ve talebi temelinde metne girdiği anlaşılıyor.

Anlaşma metninin en tartışmalı konusunu “Suriye’nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların, sınır kapıları, havaalanları, petrol ve gaz sahaları da dahil olmak üzere, devlet yönetimine entegrasyonu” başlığı........

© Evrensel