Sistemli baskılar nasıl perdeleniyor? Ne yapılabilir?
Geçen hafta oynanan Galatasaray-Fenerbahçe maçını yabancı bir hakem yönetti. Türkiye’de yabancı hakem uygulaması yeni değil. Profesyonel ligin kurulduğu 1959-1970 yılları arasında, 14 farklı ülkeden toplam 135 hakem görev yapmıştı. Ancak Erdoğan rejiminde “yerli ve milli”lik üzerinden ayrımların yapıldığı, bu eksen üzerinden kutuplaşmanın pompalandığı bir kesitte milyonların ilgisini çeken bir sorunun ‘yerli ve milli’ olmayan bir yönteme başvurularak çözülmek istenmesi dikkat çekiciydi. Futbol yönetiminin rejimin mutlak kontrolü altında olduğu, iktidar ortağı Bahçeli’nin yabancı oyuncuya sınırlama getirilmesini savunduğu koşullarda yabancı hakem görevlendirmesi özellikle akıllarda kaldı.
Aynı hafta içinde ‘Milli Muharip Uçak KAAN’ın uçuşunun birinci yıl dönümü kutlandı. F-16 uçaklarının yerini almak üzere tasarlanan KAAN ilk uçuşunu 21 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirmişti. Projenin ana yüklenicisi TUSAŞ’ın Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu sosyal medyadan şu mesajı paylaştı: “KAAN’ımızın gökyüzüyle ilk buluşmasının yıl dönümünü kutlarım. KAAN yalnızca bir mühendislik başarısını değil Türkiye’nin ulusal savunma gücünü, mühendislik kapasitesini ve millî iradesini simgeliyor.”
KAAN’da kullanılan F110 motorunu American General Electric Şirketi üretiyor.
***
Ülkenin dört bir köşesinde yaşanan, yoğun bir baskı döneminden geçiyoruz. Gaziantep tekstil işçilerinden Boğaziçi öğrencilerine, muhalif belediye başkanlarından kamu emekçilerine kadar geniş bir kesim baskı altında tutuluyor.........
© Evrensel
