Topluluk gücüyle yaratılan “orman”lar: Mersin AKOB ve 68’liler Ormanı
8 Mayıs 2025 tarihinde Akdeniz Opera ve Bale Kulübü Derneği’nin (AKOB) davetiyle “Kültürel miras: Kent hakkı bağlamında kültürel değerler, müşterekler” üzerine bir sohbet için, Mersin’de; AKOB, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Kent Konseyi, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Kültürhane ve DS Sanat Ortamı ortaklığında bir araya geldik.
Bu yazıyı da katıldığım buluşmanın ilhamı ile kaleme alıyorum.
İlgili buluşma aslında AKOB’un Kültür Sanat Seminer dizisinin üçüncüsü. Benden önce Füsun Üstel ve Özlem Ece kültür politikaları üzerine konuşmuşlar.
AKOB, Mersin’de kültür ve sanat ortamını güçlendirmek üzere kente emek veren bir oluşum. Kendi adlarını taşıyan Web sayfalarında yer alan “tarihçe”ye göre derneğin kuruluşu 2008’e dayanıyor olsa da, tarihçelerinde sahip çıktıkları kentin kültür, sanat oluşumlarının emekleriyle beraber, 1980’lere dek uzanan bir kültürel sürekliliği okuyabiliyoruz. Kültürel, sanatsal faaliyetleri, yayından konsere, eğitimden gençlere alan açmaya dek çeşitlendiren AKOB, bir kültür ortamı inşasında derinlikli işbirliklerini mesele ediyor.
Kökleri, kentin kültür sanat ortamına yayılan; dalları, değdiği gençlerle filizlenen ağaçlar gibi…
Yazının başlığına taşıdığım “orman” ifadesi bu nedenle hem metaforik hem de somut/nesnel bir ormana işaret ediyor. Buradan AKOB’un etkinliğinde dile gelen........
© Evrensel
