Kamusal alanın kutupsallaşması: Kalamış Yat Limanı örneği
Bugün Ayvalık Fabrika mekânında, Ayvalık Tabiat Platformu’nun davetiyle, benim de emekçileri arasında yer aldığım “Yaşayan Üreten Dönüşen Haliç” belgeselini izleyip, müştereklerimiz/kamusal alanların sermaye tarafından çitlenmesine karşı mücadeleler üzerine konuşacaktık. Ancak bağımsız bir kültür-sanat alanı olan Fabrika, komşu yapıdan sıçrayan bir yangın nedeniyle hasar gördüğü için etkinlik yerimiz değişmek zorunda kaldı.
Kartalkaya’daki yangını ve 6 Şubat depremlerinin etkilerini dert ettiğimiz şu günlerde, doğal ve yapılı çevrenin yıkımına yol açan bu tür sorunlar karşısında neler yapılabileceğimizi de mesele ediyoruz. Neyse ki, dayanışma duygularımızla birbirimize maddi, manevi destek olmaya çalışıyoruz ve Fabrika mekânının da bu duygularla bir an önce sahnesini açacağına inanıyoruz. Öte yandan dayanışmaların güçlenmesinin önüne set çeken, insanları birbirine karşı kutuplaştıran tutumlar da oluyor.
İktidar ve sermaye ilişkisinin sistemde rıza/arzu üreten gücünü biliyoruz. Peki bu güce karşı hegemonya üretmeye çalışan bizler daha başka neler yapabiliriz? Diğer bir deyişle, “nasıl yapmalı” sorusunu, sürekli sorunsallaştıran bir yerden gücümüzü nasıl arttırabiliriz?
Böylesi dev bir mevzuya yönelik, bu yazının maksimum altıbin vuruşluk sınırlılığı dahilinde, yeterli sorunsal üretemeyeceğimin farkında olarak, konuyu bir örnek üzerinden tartışmaya açmak istiyorum.
Örneği İstanbul, Kalamış Yat Limanı olarak seçtim. Çünkü Kalamış’ın yat limanı ihalesi sürecindeki güçlü aktörlerden birisi olan Koç, İstanbul’u Ayvalık dahil birçok yerleşime, doğrudan siyasete ve sermaye çatışmasına bağlıyor.
Bugün Ayvalık’ta izleyeceğimiz ve üzerine konuşacağımız yerlerden biri olan -tarihi Lengerhane ve Şirket-i Hayriye’nin mekânı Hasköy Tersanesi’ni, bünyesine Fenerbahçe Vapurunu da alarak- dönüştüren sermaye grubu Koç. Ve Holding, kenti kendine mal etmeye devam ediyor. En son 27 Kasım 2024’te Hasköy Caddesi’ne, İBB eliyle Rahmi Koç ismi verildi.
Ayvalık’ta da Koç’un müzeye dönüştürdüğü iki tarihi alan var. Setur Marina’yı da imar izniyle betonlaştıran Koç, şimdilerde açtığı yeni müzeye........
© Evrensel
