Gazetecilik nedir?
Nazım Daştan ve Cihan Bilgin, 19 Aralık’ta Tişrîn Barajı ve Sirîn beldesi arasındaki yolda haber takibi yaparken öldürüldü. Bunun üzerine hem devletten hem de muhalif görünümlü basından yansımaları gördük. Nazım Daştan ve Cihan Bilgin için farklı kentlerde açıklama yapmak isteyen gazetecilerden en az 20’si İstanbul’da, 10’u Van’da gözaltına alındı. Şişhane’de gözaltına alınan Gazetecilerden Gülistan Dursun, Hayri Tunç, Enes Sezgin, Osman Akın, Pınar Gayıp, Serpil Ünal ve Can Papila tutuklandı.
Tutuklama gerekçesi: Öldürülen meslektaşlarının fotoğraflarını taşımak suretiyle “Örgüt propagandası yapmak!”
Gazetecilik nedir?
Gazetecilik devletin güdümünde olmak değildir.
Gazetecilik yandaş olmak değildir.
Gazetecilik objektif olmak demektir.
Gazetecilik tarafsız olmak değildir.
Gazetecilik adaletten, hukuktan, haktan yana olmak demektir.
Yani, gazeteci devlete bağlı değil, kamunun (toplumun) menfaatlerine göre özgürce haber yapan, haber veren demektir.
Gazetecilik dersine devam edelim:
Objektiflik ve tarafsızlık birbirine yakın kavramlar gibi görünse de farklı anlamlara sahiptir. İşte aralarındaki temel farklar:
Objektiflik: Bir durum, olay veya bilgiye duygusal ön yargılardan, kişisel görüşlerden ve bireysel çıkarlarınızdan bağımsız bir şekilde, tamamen somut verilere dayanarak yaklaşmaktır. Gerçeklere ve kanıtlara dayalıdır.
Kişisel inançlar, duygular veya ideolojiler sürece dahil edilmez.
Bilimsel yaklaşımlar ve araştırmalar önemlidir.
Örnek: Gazeteci, bir olayı tarafların iddialarını ve gerçek verileri karşılaştırarak aktarırsa objektif davranır.
Tarafsızlık: Bir konu veya tartışmada herhangi bir tarafı desteklememe, lehine ya da aleyhine pozisyon almamaktır.
Tarafsızlık, sadece bilgi aktarımında değil, aynı zamanda tutum ve duruş açısından da hiçbir tarafa yakınlık göstermemeyi ifade eder.
Tarafsızlık her zaman ‘objektif’ olmak demek değildir.
Taraflı olmak: Gazeteci, elde ettiği gerçekleri veya kanıtları bir tarafın görüşlerini savunmak ya da desteklemek amacıyla kullanır. Çünkü hakikatin doğrulukla sınanması bunu gerektirir.
Bu iki özellik birlikte var olabilir çünkü taraflılık, bir tarafı desteklemeyi ifade eder; objektiflik ise o tarafı desteklerken doğruları temel almayı sağlar.
Bazen olaylar veya olgular doğal olarak bir tarafın lehine sonuçlar doğurabilir. Bu durumda gazeteci, bu verileri objektif bir şekilde sunarken o tarafı desteklemiş olur.
Örnek: Bir çevre aktivisti, objektif bilimsel kanıtlara dayanarak iklim değişikliğinin insan kaynaklı olduğunu savunabilir. Bu, gerçeğe dayalı bir tutumdur (objektif) ancak çevre hareketi lehine bir duruş oluşturur (taraflı).
Gazeteci belirli bir tarafı değerleri veya etik ilkeleri nedeniyle savunabilir ve bu süreçte doğrulara sadık kalabilir.
Örnek: Bir insan hakları savunucusu, bir grup insanın haklarının ihlal edildiğini gösteren objektif kanıtlarla hareket eder. Bu kişi taraflıdır (İnsan haklarını savunur) ancak doğrulara dayanarak savunma yaptığı için objektiftir.
8 Ocak 1996’da Ümraniye Cezaevinde hayatını kaybeden iki tutuklunun cenaze törenini takip etmek üzere Alibeyköy’e giden Göktepe gözaltına alındı. Polis tarafından hedef alınarak darbedildi ve bu........
© Evrensel
