menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kapitalizmde Göç

16 1
08.01.2025

Marx belirli bir üretim tarzı altındaki sosyal süreçlerin tarih-aşırı kategorilerle anlaşılamayacağını ifade eder. Tarih-aşırı kategorilerin spesifik üretim tarzları filtresinden geçirilerek ele alınması onun yönteminin ayırıcı bir özelliğidir. Göç de tıpkı, üretim, tüketim, ihtiyaç, çalışma vb. gibi neredeyse insanlık tarihi kadar eskiye uzanan tarih-aşırı bir kategori olmakla birlikte modern göç olgusu ya da kapitalist üretim tarzı altında göç, kapitalizm öncesi biçimlerinden farklı dinamiklere sahip.

Çok ölçekli bir süreç olarak göç, günümüzde kapitalizmin gerek yapısal gerekse de dönemsel dinamiklerinin belirleyiciliği altında karşımıza çıkıyor. Kapitalizmde göç kapitalizme içkin eşitsizliklerin bir sonucu olarak ortaya çıkarken bütün bir göç süreci boyunca ve göç sonrasında zaman, mekân, sınıf, cinsiyet, yaş, ırk, etnisite gibi bağlamlarda da eşitsizlikleri yeniden üretiyor, derinleştiriyor.

Göç çeşitli bağlamlarda açığa çıkıyor günümüz kapitalizminde. Sermayenin küresel rekabetinde en önemli unsur olan vasıflı ya da vasıfsız iş gücü talebi emek göçü olarak tanımlanan olguyu karşımıza çıkarıyor. Bakım kriziyle ilişkili olarak kadınların uluslararası göçünde yaşanan artış göçün feminizasyonu tartışmalarını gündeme taşıyor. Kapitalist güçlerin kaynak paylaşım savaşları milyonlarca insanı yasal ya da yasa dışı yollarla göçe zorluyor. Kapitalist sistemin yarattığı çevresel yıkım, ekolojik felaket, iklim krizi insanların farklı coğrafyalara göçünü zorunlu kılıyor. Kapitalizmin krizlerle sarsıldığı bu dönemde pek çok ülkede iktidara gelen otoriter yönetimler, insan hakları, demokrasi, güvenlik vb.........

© Evrensel