menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hukuk olmayınca

23 8
18.03.2025

Son zamanlarda hukuk alanındaki uygulamalar insanları öfke, korku ve umutsuzluğa sevk ediyor. Binlerce örnek içinden diploma davası, Ayşe Barım davası ve Halit Ergenç ile Rıza Kocaoğlu davasını örnek olarak gösterebiliriz.

Hukuk fakültesi birinci sınıfında okuyanlar bile İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilemeyeceğini bilir ama sanki iptal edilecekmiş gibi görünüyor. Gerçi 4-5 yıl sürecek idari dava sürecinde diplomanın iptal edilme işlemi iptal edilir ama güncel siyasi amaç elde edildikten sonra hukuk sürecinde haklı çıkmanın pratik bir yararı olmaz. Tıpkı suçlu olmadığını bile bile bir insanı idam ettikten sonra gözyaşı dökmek ya da asılanın yakınlarına tazminat ödemenin öleni getirmeyeceği gibi.

Ayşe Barım olayı da son yılların uygulanan hukuk dışı bir yönteminin örneği olarak ele alınabilir. İktidar bir kişiyi hedefine alıyor ve onu cezalandırmak istiyor. Amacı korku salmak (İbret için Taksim Meydan’ında üç kişiyi sallandırmak). Sonra trollerine o kişi aleyhine sosyal medya linç kampanyası başlatıyor, bir taraftan da yargıdaki yandaşları vasıtasıyla bir suç bulmaya çalışıyor hedefteki kişi hakkında. Bir suç uyduruyorlar ve o suçun cezası tutuklamayı gerektirmese bile kurbanı tutukluyorlar, daha sonra bakıyorlar ki o suç olmadı, başka bir suçla itham edip dava açıyorlar. Eskiden bu duruma “Pantolon uyduramadık gömlek verelim” derlerdi.........

© Evrensel