16 Mart 1978... Beyazıt Katliamı
O gün 7 arkadaşımızı yitirdik, 40’dan fazla arkadaşımız çeşitli derecelerde yaralandı. İstanbul Üniversitesi merkez binadan topluca çıkan Hukuk ve İktisat Fakültesi öğrencilerinin üzerine faşistler bomba atmış ve daha sonra da makinalı tüfek ile ateş etmişlerdi.
Katliamın öncesine ve sonrasına kısaca değinmek gerek o günleri yaşamayanlar için.
1973 seçiminin galibi Bülent Ecevit liderliğindeki CHP oldu. CHP tek başına hükümet kuracak milletvekili sayısına sahip olmadığı için MSP (Milli Selamet Partisi) ile koalisyon hükümeti kurdu. Koalisyon hükümeti genel af çıkararak 12 Mart’ın cezaevlerine doldurduğu devrimci demokrat mahpusların bir kısmını bıraktı ve 1974 temmuzunda Kıbrıs’a çıkarma yaptı. Ecevit kitlelerin gözünde halkçı, demokrat ve ‘Kıbrıs fatihi’ idi. Koalisyon ortakları anlaşamadı Ecevit 18 Eylül 1974’te istifa etti. Koalisyon hükümeti yaklaşık 10 ay sürmüştü. Daha sonra yaklaşık 4 ay Sadi Irmak’ın partiler üstü azınlık hükümeti ülkeyi yönetti ve 31 Mart 1975 tarihinde tam da 31 Mart gerici ayaklanmanın yıl dönümünde Süleyman Demirel Başbakanlığında faşist MC (Milliyetçi Cephe) Hükümeti kuruldu. Koalisyonda Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi, Cumhuriyetçi Güven Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi yer alıyordu.
Koalisyon ortağı MHP’nin Başkanı Alpaslan Türkeş üniversitelerden solcu öğrenci ve hocaların temizlenmesini savunuyor, demeçlerinde üniversitelerdeki solcuların kitleleri kışkırttığını ve özellikle devlete kadro yetiştiren siyasal bilgiler fakültesi ve hukuk fakülteleri ve gençleri eğiten öğretmenleri yetiştiren eğitim fakültelerinde solcu istemiyordu. MC Hükümeti kurulduktan sonra bu fakülteler polis, idare desteği ile faşist öğrenciler tarafından işgal edilmeye başlandı. Solcu öğrenciler okula sokulmuyor, okula gelenler dövülüyor, lider pozisyonunda olanlar öldürülüyordu. Siyasal ve Ankara Hukuk’u ele geçiremediler faşistler. İstanbul Üniversitesi merkez bina düştü. Çok sayıda eğitim fakültesinde ise mücadele sürüyordu.
21 Haziran 1977’de seçim olacaktı. 1 Mayıs ’77’de Taksim Meydanı’nda yüz binlerce emekçi toplandı. Kontrgerilla 1 Mayıs’ı kana buladı. 33 emekçi yaşamını yitirdi. Ordu içinde faşist bir klik darbe yapmaya hazırlanıyordu. Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun liderliğinde darbeciler seçimden önce darbeyi yapmayı planlıyordu. Seçimler olursa Ecevit’in tek başına iktidar olma olasılığı olduğunu düşünüyordu. Başbakan........
© Evrensel
