Diploma tartışmalarıyla nereye?
Son günlerde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diploması üstünden, diplomanın “sahte olduğu”ndan “resmi evrakta sahteciliğe” çeşitli iddialarla bir karalama kampanyası yürütülmektedir.
Bu kampanyaya İstanbul Başsavcılığı da bu konuda bir soruşturma başlatarak destek vermiş bulunmaktadır.
Okurlarımız, “Ne İmamoğlu’nun diploması, Erdoğan’ın da diploması yeniden gündeme geldi. Dolayısıyla diploma tartışması siyasette daha fazla yer tutmaktadır” diyeceklerdir.
Haklı da olacaklardır. Çünkü İmamoğlu’nun diploması sorunu henüz bir iki haftalık gündemdedir. Ama AKP-Erdoğan propagandası İmamoğlu diplomasıyla ilgili halkın kafasını karıştıracak iddiaları gürültülü bir biçimde ortaya atınca muhalefet de Erdoğan’ın 2007-2008’de, “Erdoğan’ın üniversite diploması yok” tartışmasıyla başlayan ve Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olmasıyla artan çeşitli kanıtları yeniden gündeme getirdiler.
Erdoğan, 17-18 yıldır “Erdoğan’ın üniversite diploması yok” iddiasını, eğer diploma varsa “İşte diplomam var” diyerek göstererek bitirebilirdi. Ama bunu yapmak yerine, “Noter tasdikli kopyasını YSK’ye verdik” diyerek geçiştirmeye, daha da önemlisi fiiliyatta artık “Diploma yok” olsa da cumhurbaşkanı olmayı fiilen muhalefete de kabul ettirmiş olmanın rahatlığı ile yandaşlar, İmamoğlu’nun diploması tartışmasını başlattılar. Tabii arkalarına YÖK’ü ve savcılığın soruşturma başlatmasını da alarak İmamoğlu’nun diplomasını şaibeli hale getirip, YSK’nin İmamoğlu’nun diplomasını kabul etmeyeceği bir siyasi iklim oluşturmayı amaçlamaktadırlar.
Elbette burada “Diplomanın önemi nereden geliyor?” sorusu önem kazanmaktadır.
Örneğin hekimlik, mühendislik, avukatlık, yargıçlık… gibi meslekler çağımızda bir konuyla ilgili alanda diploma sahibi olamadan yapılamayacak mesleklerdir. Örneğin Mimar Sinan bugün yaşasaydı, Mimar Sinan Üniversitesinin Mimarlık Fakültesinden (ya da başka bir mimarlık fakültesinden) diploma alamadan mimarlık yapamazdı! Yapmaması doğru olurdu!
Ama siyasette, az çok demokrasinin olduğu ülkelerde diploma aranmıyor. Belki okur yazar olmak ya da ilkokul mezunu olmak yetiyor.
Bizde de örneğin seçimle gelinen belediye başkanlığı, milletvekilliği, bakan… olmak için ilkokul........
© Evrensel
