menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Suriye'de doğru bilinen yanlışlar, yanlış bilinen doğrular!

50 24
09.01.2025

Suriye’de Esad yönetimi devrileli 1 ay oldu. Başkent Şam dahil şehir merkezlerinde hayatın normal akışında devam ettiğini, Hristiyanlar ve Aleviler gibi kesimler açısından da kırsal bölgelere nispeten güvenli olduğunu söyleyebilirim. Suriye’de konuştuğum istisnasız herkes 14 yıllık yıkıcı bir savaşın ardından tek beklentilerinin insani yaşama şartlarının sağlanması, güvenlik, huzur ve istikrar olduğunu söylüyor. Amerika’nın yaptırımları kısmen ve 6 aylığına hafifleteceğine dair haber doların az da olsa düşüşünü sağladı. Ayrıca Esad döneminde uluslararası yaptırımlar sebebiyle kapalı olan Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan üzerinden ticaretin ve para akışının açılması çarşı pazarda fiyatları düşürmeye başladı.

HTŞ’nin şimdilik ağırlık verdiği iki önemli konu var gibi görünüyor; diplomasi ve ekonomi -ki aslında ikisi birbirine bağlı. Bu nedenle geçiş hükümetinin dışişleri bakanı göreve atanır atanmaz bölge ülkelerine turlara başladı. Keza 20-30 yıllık memurların aylık maaşlarının en fazla 25 dolar olduğu Suriye’de maaşlara yüzde 400 zam yapılması için Katar’dan kaynak sözü alındı. Elbette bunlar oldukça önemli ve insanları rahatlatan, ümitlendiren gelişmeler. Ancak diğer taraftan insanlar yeni Suriye’de nasıl bir yönetim olacağını, Hristiyanlar-Aleviler-Dürziler-İsmaililer-Kürtler gibi sayıca küçük gruplarla ilgili politikayı, mahkemelerde medeni kanunun mu şeriat hükümlerinin mi uygulanacağını da merak ediyor. Eğitimde müfredat, üniversitelerdeki eğitimin içeriği, kadın hakları, tamamı cihatçılardan oluşan yeni komuta kademesinin kuracağı ordu, azınlıkların hem anayasa yazım sürecine hem de yeni devletin inşası aşamasına dahil edilip edilmeyecekleri gibi, cevabı endişe ve merakla beklenen birçok mesele de var.

HTŞ’den ise bu konularda karışık mesajlar gelmeye devam ediyor. Mesela önceki hafta Yeni Milli Eğitim Bakanlığı okul kitaplarında İslami terminolojinin ağırlıklı olarak kullanıldığı, önemli kadın figürlerin hayal ürünü olarak nitelendirildiği hatta kadınlara dair bölümlerin çıkarıldığı bir düzenleme yaptı. Toplumdan gelen tepkiler üzerine bakanlık kitaplardaki bayrakların değiştirildiğini ve BAAS Partisi ile Esad ailesine dair dönemlerin çıkarıldığını, geri kalan kısımların aynen korunduğunu ve yeni müfredatı uzmanlardan oluşan bir komitenin belirleyeceğini duyurdu. Bakanlık geri adım mı attı, yoksa tepkinin yatışmasını mı bekliyor, toplumun nabzını mı ölçüyor, anlamak zor.

Keza bu hafta itibarıyla bütün kamu kurumlarında çalışan memurlar işe çağrıldı. Memurların bir kısmının kamu........

© Evrensel