Tarihin sahada yazıldığı zamanlardayız
‘Siyasi İlahiyat’ adlı kitabına, “Egemen, olağanüstü hale karar verendir” cümlesiyle başlayan Carl Schmitt, egemenlik kuramı üzerine yaptığı felsefi tartışmayı ileriki bölümlerde şu vurguyla sürdürür: “Tüm hukuki kavramlar arasında en çok egemenlik kavramı güncel çıkarların hükmü altındadır.”
Schmitt, 1888 yılında oldukça yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelir. Bir demir yolu işçisi olan baba Johann ve ev hanımı anne Louise, dindar birer Katoliktirler. Geride bıraktığımız yüzyılda kendisinden en çok söz edilen anayasa hukukçusu ve siyaset kuramcılarından biri olan Carl Schmitt, 1933'ten itibaren Nazi rejimine de dahil olur. Carl Schmitt’in yazdıkları, ceza verilen ve görevden alınarak yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın yaşadıklarını berrak bir biçimde açıklayan özelliklere sahip.
Hepimiz biliyoruz ki, devlete yakınlığıyla bilinen güçlü bir aşiret olan Pinyanişi Aşiretine mensup olan Abdullah Zeydan, siyasi tercihini AKP’den yana kullanmış olsaydı ne 5 yıl hapis yatar ne de seçildiği başkanlık koltuğu elinden alınırdı.
Öte yandan şöyle bir ironik bağlamdan da söz edebiliriz. Schmitt bir işçi çocuğu olarak, geldiği sınıfa hayatı dar eden otoriter siyaset felsefesine derinlik kazandırırken, Zeydan varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş olsa da, ezilen bir halkın, Kürt halkının........
© Evrensel
