24 Ocak kararları ve Erdoğan-Şimşek programı
24 Ocak kararları olarak bilinen ve Türkiye’yi emekçiler için cehenneme, sermaye ve patronlar için cennet bahçesine çevirmeyi hedefleyen ekonomik kararların üzerinden 45 yıl geçti. 24 Ocak kararlarının sermaye sınıfının çıkarlarının korunup kollanması açısından nasıl sonuçlar ortaya çıkardığını AKP iktidarları sürecinde çok daha somut olarak görmeye başladık.
24 Ocak kararlarının sadece ekonomik değil, sosyal ve siyasal sonuçları oldu. Emekçi sınıfların çalışma ve yaşam koşullarının kötüleşmesi, sendikal ve sosyal hakların geriletilmesi, işçi sınıfının örgütlü mücadelesinin zayıflatılması girişimleri 45 yıldır kesintisiz sürüyor.
45 yıl önce kapitalizmin ve Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu koşullarla bugün arasında elbette önemli farklar var. Ancak 24 Ocak kararlarının açıklanmasının ardından tercihini sermayeden yana yapıp, ülke kaynaklarını yerli ve yabancı tekellerin hizmetine sunanlarla bugün benzer bir mantıkla ekonomi politikalarını uluslararası sermayenin talepleri doğrultusunda hazırlayanlar aynı kaynaktan besleniyorlar.
Türkiye’nin ekonomik tarihine damga vuran 24 Ocak 1980 kararları, ekonominin serbest piyasa kurallarına göre yeniden yapılandırılmasını amaçlıyordu. Kararların özünde devletin ekonomideki rolünü azaltmak, serbest piyasa mekanizmalarını güçlendirmek ve emeği baskılayıp patronları desteklemek vardı. 24 Ocak kararları sonrasında ülke ekonomisi, uluslararası sermayenin her türlü müdahalesine açık hale gelmesinin kaçınılmaz bir sonucu olarak, sık sık ekonomik krizlerle karşı karşıya kaldı. Son olarak Erdoğan’ın........
© Evrensel
