menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Sosyal medya paylaşımları işten atmaya gerekçe olur mu?

3 30
06.01.2025

SORU: İyi günler. Çalıştığım iş yerinde ücretlerimiz ödenmiyordu. Biz de bunun üzerine iş yerinde eylem yaptık. Ben de bu eylemi kendi sosyal medya sayfamdan paylaştım. Eylem fabrikanın kapısı önünde yapıldı. Bununla ilgili insan kaynakları benden savunma istedi. Bu sebeple beni işten çıkarabilirler mi?

CEVAP: İyi günler. İşçilerin iş yerleri ile ilgili olarak paylaşım yapmaları ile ilgili özel bir sınırlama yoktur. Ancak üretim yerinden paylaşım yapılması bazı sorunları içermektedir. Bu paylaşımların işverenin know how sırlarını gösterme riski taşıması, gizlilik içermesi gereken bilgileri ifşa edebilme ihtimali olduğu için genellikle iş sözleşmesi ile yasaklanmakta veya işçiye bu konu ile ilgili özel sözleşme imzalatılmaktadır.

Ayrıca, işçinin çalışma saatleri içinde sosyal medyayı kullanması işini yapmasını engelleyecek ve iş yerinde çalışma düzenini olumsuz olarak etkileyecek nitelikte ise bu durum da işverene geçerli nedenle iş sözleşmesinin fesih hakkını vermektedir. Yargıtay, mesai saatleri içerisinde sosyal medya ve özellikle internet üzerinden yazışma programlarının kullanılmasını feshe konu somut durumun niteliği bakımından değerlendirmektedir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi bir çok kararında; sosyal medya kullanımının performansı etkileyecek derecede yoğun olduğunun ve işverenin performans düşüklüğüne işçinin sosyal medya kullanımının sebebiyet verdiğinin ispatı halinde bu durumun işverene geçerli nedenle fesih hakkını yani işçinin kıdem tazminatının ödenerek iş sözleşmesinin feshedilmesi yönünde karar vermektedir. Bu durumda işçinin şartlarının bulunması halinde (İş yerinde en az 30 işçi çalışması ve işçinin en az 6 aylık kıdeminin bulunması gibi) her zaman feshin geçersizliğini isteme ve işe iade davası açma hakkı vardır.

Ayrıca, işverene........

© Evrensel