İşçi sınıfı hareketin kaderini belirleyebilir
Türkiye işçi sınıfı 2025 1 Mayıs’ını ağır sömürü koşulları, politik baskılarla dört bir yanından kuşatılmış olarak karşıladı. Tek adam rejimi işbirlikçi tekelci burjuvazinin çıkarlarını temel alan ekonomi programları ve bunların uygulanmasını sağlayacak politik saldırıları ile işçi sınıfını, emekçi kitleleri ve genel olarak tüm halkı açlığa, yoksulluğa ve sefalete mahkum etti. Yoksulluk sınırının -asgari geçim koşulları- 80 bin TL’ye doğru tırmandığı, açlık sınırının 25 bin TL’ye yaklaştığı günümüzde, asgari ücret 22 bin 104 lira, en düşük emekli maaşı 14 bin TL, ortalama işçi ücreti ise açlık sınırının biraz üstüdür. Büyük sermaye ve iktidarın ekonomik saldırıları bu kadar ağırken, politik saldırıları da bir o kadar ağır ve zülüm yüklüdür.
Gazetemize çeşitli, iş kollarından, fabrika ve iş yerlerinden işçilerin yazdığı mektuplar yer almaktadır. Bu mektupların hemen hemen hepsinin ortak noktası iş koşulların ağırlığı, ücretlerin yetersizliği, sendikaların duyarsızlığı, örgütlenme haklarının gasbedilmesine ilişkindir. Devletin resmi istatistik kurumunun verilerine dayanarak – ki bunlar durumu toz pembe göstermekle görevlidir- ekonomistlerce yapılan araştırmalar, işçi sınıfının sömür oranının yüzde 200’lere dayandığını göstermektedir. Hatırlanacağı gibi Marks artı-değeri hesaplarken onun oranını, bir işçinin o günkü koşullarda 12 saatlik iş gününde 6 saat kendisi, 6 saat kapitalist için çalıştığı var sayımı ile 100’de yüz üzerinden -bu aynı zamanda sömürü oranıdır- hesaplamıştı. Yani o günkü ortalama çalışma koşullarında bir işçi 6 saatlik çalışmasıyla kendisine verilen ücreti karşılarken, 6 saatte kapitaliste çalışmakta, artı-değer oranı 100’de yüz olmaktaydı.
Kapitalistler artı-değeri iki yolla artırıyorlar. Bunun bir yolu üretim araçlarının modernleşmesiyle sömürü koşullarının yoğunlaşması sonucu olan nispi artı-değerin artması, diğeri ise doğrudan çalışma gününü uzatarak mutlak artı-değer sömürüsünü artırmalarıdır. Ülkemizdeki kapitalist tekellerin üretim araçlarını, yani makineleri vb. olağanüstü modernize ettiklerine ilişkin bir veri ya bulunmamaktadır ya da bu yönde atılan adımlar çok........
© Evrensel
