İşten çıkış kodları kaldırılmalıdır
İşten çıkan işçi için SGK’ye işten ayrılış bildirgesi verilir. İşten ayrılış bildirgesine, işveren tarafından, işten çıkış nedenini gösteren bir işten çıkış kodu yazılır. İşten çıkış kodları fesih şekline göre 1’den 50’ye kadar sıralanmıştır. İşverenler bildirgeye belgesiz ve delilsiz olarak diledikleri kodu yazabilir.
Patronun dilediği gibi yazdığı bu kodun işçiler bakımından önemli sonuçları olmaktadır. İşçinin işsizlik ödeneğinden yararlanıp yararlanmayacağını bu kod belirlemektedir. Örneğin, işveren 3 (istifa) kodunu yazdıysa, SGK ve İŞKUR “Nerede bu istifanın belgesi” diye sormaz ve işçiye işsizlik ödeneği bağlamaz.
İşten çıkış kodlarının 42-50 arasında olanları İş Kanunu’nun 25/II. maddesindeki fesih hallerine karşılık gelmektedir. “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri” başlığı altındaki bu fıkra nedeniyle işten çıkartılan işçiler de işsizlik ödeneğinden yararlanamaz.
42-50 arası kodlarla işten çıkartılan işçilerin mağduriyeti sadece işsizlik ödeneğinden yararlanamamakla sınırlı kalmamaktadır. Sonraki iş bulma süreçleri de olumsuz etkilenmektedir. Bu olumsuzlukları aktarmadan önce işten çıkış kodlarının hukuken kişiye özel bilgi olduğunu ve kişisel veri kabul edildiğini hatırlatalım. Evet, işten çıkış kodlarının yazılı olduğu, adli sicil belgesi gibi bir belge de yoktur. Bu nedenle işçilerin sonraki iş yaşamlarını etkilememesi gerekir. Ama uygulamada sıklıkla tersi durumla........
© Evrensel
visit website