menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

İşçi ve emekçilerin üzerine ‘tavan’ çöktü

10 13
14.07.2024

Bazı tarihler, işçilerin, kamu emekçilerinin haklarının ne hale geldiğini göstermeye vesile olur. Bu aylardan ikisi Ocak ve Temmuz’dur. Çünkü her yıl Ocak ve Temmuz aylarında yasa gereği kıdem tazminatı tavanı yeniden belirlenir.

Kıdem tazminatı tavanının ne işe yaradığını anlamak için, kısaca kıdem tazminatının nasıl hesaplandığına değinelim.

Kıdem tazminatı alacak şekilde iş sözleşmesi sona eren işçiye, her kıdem yılı için 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında ödeme yapılır. Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin fesih tarihindeki son brüt ücretidir. Bu ücrete geniş anlamda ücret olan, asıl ücrete ek olarak işçiye sağlanan para veya para ile ölçülebilen menfaatler de eklenir.

Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı, bayram yardımı, işçiye sağlanan özel sağlık sigortası yardımı ya da hayat sigortası pirim ödemeleri ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.

Ancak bu şekilde belirlenen toplam tutar, kıdem tazminatı tavanını aşamaz. Bir başka anlatımla, kıdem tavanını aşan kısım hesaplamada dikkate alınmaz ve işçiye bir yıllık kıdemi için en fazla kıdem tazminatı tavanı miktarı ödenir.

Kıdem tazminatı tavanı, 12 Eylül darbesinden sonra yasaya eklenmiştir. Öncesinde tavan uygulaması bulunmamaktadır. Tavanın nasıl belirleneceği de yasada yer almaktadır. İlk tavan 12 Eylül 1980 - 31.12 1982........

© Evrensel


Get it on Google Play