Hile düzeni işliyor, devlet seyrediyor
Kurye Hakları Derneğinin tespitlerine göre 2024’te 6’sı çocuk olmak üzere en az 63 kurye çalışırken hayatını kaybetti. Ancak bu iş cinayetlerinin büyük çoğunluğu kayıtlara trafik iş kazası olarak değil, maalesef trafik kazası olarak geçti. Çünkü devlet, kanuna karşı hile yapan patronları denetlememekte ve kuryeler işçi değil esnaf sayılmaktadır.
Peki kuryeler gerçekten bağımsız olarak kendi işini mi yapıyor, yani esnaf mı? Esnaf değilse neden esnaf deniliyor?
Bu soruların cevabı hak ve yükümlülüklerde gizli. İşçi işveren ilişkileri başta İş Kanunu olmak üzere birkaç yasa ile düzenlenmiştir. Yasalar taraflar açısından belirli hakları ve yükümlülükleri belirlemektedir. Bu yükümlülüklerden kurtulmak ve işçiye tanınan hakları geçersiz kılmak isteyen patronlar, dünyadaki örnekleri de izleyerek çeşitli hilelere başvurmakta; yasal yükümlülüklerinden kaçmakta, çalışanlarının iş ve sosyal güvenlik hukukundaki koruyucu normlardan yararlanmasını engellemektedir.
Yasaları etkisiz hale getirmek amacıyla patronlarca bulunan çalıştırma şekli genellikle atipik çalışma düzeni olarak adlandırılmaktadır. Bazı çalışma şekilleri gerçekten teknolojik gelişme ile ortaya çıkmıştır. İlk bakışta iş ve sosyal güvenliğe ilişkin yasaların kapsamında olup olmadığına dair şüpheye yol açabilecek çalışma biçimleri de bulunmaktadır. Ancak bu şüphenin nedeni çoğunlukla patronların kurduğu platformların kendilerini arz ile talebi buluşturan aracı,........
© Evrensel
