Ortak Türk Alfabesi yeni bir çığır açacak…
Türkiye ve Türk dünyası, 9-11 Eylül tarihlerine Bakü’de alınan Ortak Türk Alfabesi kararıyla büyük bir sevinç yaşadı. Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik edecek Ortak Türk Alfabesi 34 harften oluşmakta. Alınan bu karar, 30 yılı aşan bir hazırlık çalışması neticesinde alındı.
Yıllar içerisinde, Türk dünyasına gönül vermiş aydınlar ısrarla, bıkmadan ve sürdürülebilir bir çalışmayla ortak alfabenin zihinsel alt yapısını oluşturdular.
Ortak Türk Alfabesi projesinin, önce felsefesi yapıldı.
Örneğin, 18 - 20 Kasım 1991 tarihlerinde İstanbul Marmara Üniversitesi ‘Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’ tarafından yapılan “Çağdaş Türk Alfabeleri Sempozyumu”nda, bu konu, akademisyenler tarafından enine boyuna tartışıldı. Sempozyum sonuç bildirisinde, Türk boyları için Latin asıllı 34 harfli alfabenin esas alınması tavsiye edildi. Sonuç bildirisinde dikkat çeken bazı isimler şöyle: Ahmet Bican Ercilasun, Nadir Devlet, Yavuz Akpınar, Hakkı Dursun Yıldız, Ahmet Temir, Aslanov Vagıf, Alaeddin Memedoglu Aliyev, Zeynep Kormaz ve diğerleri…
1991 yılından sonraki yıllarda, başta Türkiye olmak üzere Türk topluluklarının yaşadıkları bölgelerde yapılan sayısız programlarda, ‘Türk Dünyası Ortak Alfabe’ projesi gündeme getirildi. Dergilerde yayınlanan makalelerde, bu konu tekrar tekrar incelendi. Kitaplar yayınladı. Master ve doktora tezleri hazırlandı ve yayınlandı. Köşe yazıları yazıldı, şiirler söylendi. Türk dili ve edebiyatında yetkili ve........
© Eurovizyon
visit website