Hepimiz daha iyi yolları hak ederiz…
Çoğumuz iş dünyasında başarının zorluklarla geldiğine inanarak büyüdük. Çalışkanlık, özveri, fazla mesailer ve “diğerlerinden daha çok çalışmalısın” baskısı ile şekillenen bir kariyer anlayışı… Bu, yalnızca bireysel başarı için değil, toplumun genel algısı için de neredeyse değişmez bir denklem gibi görünüyor. Zor olan yol, en değerli olan gibi kabul edildi; kolay olan ise yeterince uğraş verilmemiş, eksik bir yöntem gibi algılandı.
Ancak günümüzde artık daha farklı bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Başarıya ulaşmanın yolu illaki zor ve yorucu olmak zorunda mı? Ya da iş dünyasında başarıyı çaba ve harcanan zaman üzerinden değil, üretilen değer ve verimlilik üzerinden ölçmeyi öğrenebilir miyiz?
İş dünyasında, ne kadar fazla çalışırsak o kadar başarılı olacağımız öğretildi. Ancak modern iş hayatı, sadece çalışkan olmanın başarı için yeterli olmadığını giderek daha fazla kanıtlıyor. Sürekli olarak yoğun mesai harcamak, tükenmişlik sendromunu beraberinde getirirken, inovasyon ve verimlilik aslında doğru yöntemleri kullanmak ve çalışmayı optimize etmek ile mümkün oluyor.
Peki, neden hâlâ “zoru seçmek” alışkanlığından vazgeçemiyoruz? Çünkü:
· Kolay olanı seçmek tembellik gibi algılanıyor. Daha az çalışarak da aynı (hatta daha iyi) sonuçlara ulaşılabileceğine dair inanç eksikliği var.
· Sistem, verimlilikten çok çabaya değer veriyor. Kendi sınırlarımızı tanımak ve buna göre çalışmak kültürel olarak desteklenmiyor.
Sonuç olarak, birçok kişi iş dünyasında daha iyi yolların var olduğunu bilmesine rağmen zorluk içermeyen bir yöntemin değerli olmayacağı gibi yanlış bir algıyla hareket ediyor. Oysaki bazen daha kısa ve kolay bir yol, daha uzun ve zahmetli olandan çok daha etkilidir.
“Zoru seçmek” kültürünün aksine, kolay olan yolu seçmek aslında zekice bir stratejidir. Akıllı çalışanlar, bir işin nasıl daha verimli ve etkili bir şekilde yapılabileceğini analiz eden ve gereksiz eforu en aza indiren kişilerdir. Bir projeyi daha az enerjiyle daha iyi yapabilecekken neden fazladan çaba harcayalım? O yüzden globalde “Don’t work hard, work smart.” deniliyor. Çok çalışma akıllıca........
© Eurovizyon
