menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

YÖK “Teknik Üniversiteler Birliği” Ne Amaçla Kuruldu?

11 0
10.02.2025

YÖK tarafından, İstanbul Teknik Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Teknik Üniversiteler Birliği'nin ilk toplantısı İstanbul’da yapıldı.

Teknik Üniversiteler Birliği; İstanbul Teknik Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Konya Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İskenderun Teknik Üniversitesi olmak üzere 11 üniversiteden oluşuyor.

11 teknik üniversitenin toplam öğrenci sayısı 225 bin, öğretim elemanı sayısı ise 12 bin 295'dir. Öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı ise 18,29'dur. Uluslararası öğrenci sayısı 11 bin 500 iken toplam öğrenci içindeki oranı yüzde 5,1'dir. Öğretim üyesi başına düşen uluslararası yayın ortalaması ise 2024 yılı için 1,20 olarak gerçekleşmiştir.

YÖK Başkanı Sn. Prof. Dr. Erol Özvar’ın açış konuşmasından bölümler verelim:

“Yeni ve kıymetli bir oluşum olan Teknik Üniversiteler Birliği'nin hem ülkeye hem de yükseköğretim sistemine önemli katkılar sunacaktır. Teknik üniversitelerinin her birinin nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesinde, teknoloji ve inovasyonun geliştirilmesinde kritik bir rol üstlenecektir.

Teknik Üniversiteler Birliği, teknik üniversitelerimizin çalışmalarına ekstra bir güç katacaktır. Bu birlikteliğin başta mühendislik eğitimi ve araştırma kültürü olmak üzere, yeni teknolojiler ve istihdam arasındaki uyumu güçlendireceğine inanıyorum. Birlikteki üniversitelerin müşterek dersler, müfredatlar ve programlar oluşturmayı ciddi şekilde değerlendirmeleri gerekiyor. Her üniversite, güçlü olduğu alanlarda sahip olduğu kapasiteyi diğer üniversitelerin istifadesine sunabilecektir.

Özellikle ortak araştırma merkezlerinin kurulması ve proje sayısının artırılması gibi uygulamaların sahip olunan insan gücü ve teknik kapasitenin en verimli şekilde kullanılmasına olanak sağlayacaktır. Teknik üniversiteler, iyileştirmeye açık yönlerimizden biri olan ortak araştırma kültürünün inşası ve yaygınlaşmasına hizmet edecektir.

Dünyada birçok ülkede teknik üniversiteler ulusal ve uluslararası platformlarda bir araya gelerek inovasyon, Ar-Ge ve mühendislik eğitiminin geleceğine yön vermektedir.

Bu tür yapılar, eğitim ve sektör arasındaki bağlantıyı........

© Enpolitik