Üniversite Öğrencileri Üniversitelerinden Memnun mu?
Başlık: “Yükseköğretim Kurulundan öğrencilere yönelik dev anket”
AY: Medyamız abartmayı çok seviyor; Dev anket.
“Yükseköğretim Kurulu, 10 Haziran - 21 Ekim 2024 tarihleri arasında 205 üniversiteden 264.344 öğrencinin katılımıyla öğrencilerin üniversite deneyimlerine ilişkin kapsamlı anket yaptı Türkiye Üniversite Deneyim Araştırması (TÜDA) 15 tematik alanda 360 soruyla çevrim içi olarak gerçekleştirildi
Anket sonuçlarına göre öğrencilerin r’si üniversitelerinden memnun, % 64’ü üniversitelerini tanıdıklarına tavsiye ediyor.”
AY: Ekonomik sıkıntıların çoğaldığı bu ortamda bu sonuç çok iyi…Yaklaşık 50 üniversitenin olduğu İstanbul’da yaşamanın enflasyonu E olmuş.)
“Öğrenciler gelecek hedeflerine ulaşmak için r ile en çok yabancı dil becerilerini geliştirmek istiyor. Bunu G ile iletişim becerileri ve % 39 ile teknik beceriler takip ediyor.”
AY: Tabii bu arada soru şu: Yabancı dil becerileri gelişebiliyor mu? Malum, bu alanda hala çok zayıfız.
“Öğrencilerin @’ı gelecekte yüksek lisans ve doktora yapmayı hedefliyor. % 34’ü kamuda, % 31’i özel sektörde çalışmak istiyor, yüzde 23’ü ise girişimcilik yapmayı veya kendi işini kurmayı düşünüyor.”
AY: Elbette yapılacak Y.Lisans ve Dr. çalışmalarının kamu dışında pek etkisi yok. Çoğu lisans mezununun amaçsız, boş kalmamak, bir fark yaratmak vb. düşüncelerle lisansüstü eğitim yaptığı biliniyor.
“Yükseköğretim Kurulu tarafından ilk kez geliştirilen TÜDA, öğrencilerimizin sesi ve yeni politika üretimine katılımı olarak, yükseköğretim sistemimizin dönüşümüne yönelik stratejik bir vizyon sunmaktadır. Anketle, sürekli iyileştirmeler yapılmak suretiyle üniversitelerimizin eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve sosyal hizmet standartlarını ve niteliğini yukarı çıkarmayı amaçlıyoruz.”
(Anketlerin uygulamaya geçirildiğini maalesef çok göremedik. İnşallah bu defa gerçekleşir.)
“Üniversitelerimizin güçlü olduğu yanlar kadar iyileştirmeye açık olan yanları da bu anketteki sorular vesilesiyle toplamış bulunuyoruz. Onları da üniversitelerimizle paylaşarak bir sene içerisinde bu iyileştirmeye açık olan yönlerin üniversitelerimiz tarafından iyileştirilmesini ve ilgili konularda tedbir alınmasını bekleyeceğiz”
“Bir sene sonra yapacağımız ikinci bir ankette bu iyileştirmeye açık olan yönlerin ne ölçüde iyileştirildiğini işte bu yeni bir anketle anlamaya çalışacağız”
(Bu paragraf önemli.........
© Enpolitik
