“ÜAK SDEK Çalıştayı” ve Müzik Alanı Görüşlerim…
Her ne kadar takipçilerim, yazılarımdan bazı görüşlerimi biliyorlar olsa da bazı Müzik alanı akademisyenleri bu yazımla yeni öğrenmiş olacak.
Belirteyim ki, bu görüşlerim 4 yıl TMDK öğrenciliğim ve 42 yıl İTÜ TMDK Hocalığım zamanından çıkardığım sonuçlardır. Güzel Sanatlar ve Müzik Terminolojisine çok önem veriyor, bu alanlar akademide yer alacaksa mutlaka “Terminolojinin oluşturulması” gerektiğini söylemek istiyorum.
Konservatuar (53), Müzik Eğitimi Bölümü (25), GSF Müzik Bölümü (15) açılmaktadır. Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri sayımız, sanki yeterli ekipman ve donanım sağlanmış gibi 105 olmuştur. Tartışmaya gerek yoktur. Konservatuarlar; iyi bir planlama yapılması şartıyla, ‘sanatkâr (ses, çalgı, oyuncu, dansçı v.b.) yetiştirmeye’ odaklanmalıdır… Ayrıca; konservatuar mezunları, konservatuarlarda yönetici olmalıdır ki, anlayış ve eğitim kesintiye uğramasın. Müzik alanı yapılanması okul öncesi eğitimi, sınıf öğretmenliği, 4 4 4 sistemi, lisans, Y.lisans, doktora şeklinde bir bütün olarak ele alınıp programlanmalıdır.
Bazı Müzik Kurumlarımızda maalesef devam ettirilen, Çok Sesli Müzik-Türk Müziği savaşının da 2025’de sona erdirilmesi şarttır. Hiç kimse; gençlerin istediği alanda müzik eğitimi almasına, istediği çalgıyı çalmasına engel olmamalıdır. Eğitim, kişinin hakkıdır. Müzik eğitimi kısıtlanmamalıdır. Müzik Eğitimi ABD’da; ‘müfredatlar/içerikler değişerek, çok sesli müzik yanında, Türk müziği eğitimi ve çalgıları eğitime açılarak, Blok Flüt eğitimden çıkarılarak’ yapılacak bir çalışma ile ülke müzik eğitimi rahat bir nefes alacaktır.
ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi “Yapılanma ve Akredite Çalıştayı” nda tartışılan başlıklarla ilgili görüşlerimi paylaşmak istiyorum.
1/ Türk (Sanat) Müziği, (Türk) Halk Oyunları, Türk Halk Müziği, Çok Sesli Müzik, üniversite Konservatuvarları ve Müzik Bölümlerinde (ASD) Ana Sanat Dalıdır. “Batı Müziği” söylemi yanlıştır.
2/ Müzikoloji, (ABD) Ana Bilim Dalıdır. “Müzik Bilimleri Bölümü” ismi kaldırılmalıdır.
3/ “Müzik Teorisi” Müzikolojinin alt birimidir. “Müzik Teorisi” ayrı bölüm olmamalı, Müzikoloji içinde (ABD) Ana Bilim Dalı olarak yer almalıdır.
4/ Güzel Sanatlar ‘ın bağlı olduğu birlikteliklerde ki Müzik Bölümleri, Türk Halk Oyunları Bölümleri ve Müzikoloji Bölümleri kapatılmalıdır.
5/ Konservatuvarlarda ki (Vakıf Üniversiteleri Konservatuvarları dahil), “Devlet” kelimesi........
© Enpolitik
