menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Kürt meselesinde kırılma noktası: PKK’nın feshi, demokratik gelecek ve eşitlikçi çözüm

7 1
04.03.2025

Cumhuriyet'in kuruluşuyla birlikte derinleşerek o dönemden bu yana köklü bir sorun olarak varlığını sürdüren Kürt meselesi, on yıllardır yok sayma ve güvenlik odaklı politikaların ötesine geçememiştir. Haliyle tam ve kesin nitelikte bir kalıcı çözüme ulaşılamamıştır. Silahlı çatışmaların bedeli çok ağır olmuş, binlerce masum insan hayatını kaybetmiş, toplumsal travmalar ve milyarlarca liralık ekonomik kayıplar yaşanmıştır. Tarihsel tecrübeler, salt askeri yöntemlerin böylesi karmaşık toplumsal sorunları çözmekte yetersiz kaldığını göstermektedir. Bu noktada, PKK terör örgütünün kendini feshetmesi ve silah bırakması hem hukuki hem de siyasi açıdan kritik bir dönüm noktası olacaktır. Ancak bu güçlü adımın çözüme anlamlı bir katkı sunması için kapsayıcı ve eşitlikçi bir demokratik anayasa ile desteklenmesi gerektiği göz ardı edilmemelidir.

Devletin yurttaşlarını koruma görevi kaynağını anayasadan alan meşru bir vazife olsa da salt güvenlik odaklı politikalar, sorunun özündeki siyasi, toplumsal ve kültürel dinamikleri göz ardı etmekten başka bir işlev ifa etmezler. Demokratik hukuk devletlerinde çatışmanın çözümü, hukuki mekanizmalar ve insan hakları temelinde gerçekleştirilir. Bu bağlamda, Kürt halkının temel hakları tanınmadan ve anayasa ile güçlü bir biçimde güvence altına alınmadan, PKK’nın ateşkes ilan etmesi, silah bırakması hatta kendini feshetmesi bile tek başına bir çözüm sağlamayacaktır.

Kürt meselesinin kalıcı çözümü için karşılıklı sosyal diyaloğu içerisinde çoğulcu ve eşitlikçi bir demokratik anayasa hazırlanmasına ihtiyaç vardır. Kürt halkının başta onurlarına uygun bir biçimde yaşama hakkı olmak üzere doğal haklarını tanımayan ve onları asimilasyona tabi tutan bir düzen, sürekli olarak eşitsizlik ve çatışma üretmeye mahkûmdur. Özellikle anadilde eğitim ve yargılanma hakkı pazarlık konusu edilemeyecek kadar temel bir insan hakkıdır. Anadili koruma hakkının........

© Elips Haber